De kleur van de groenteman is groen(te)!

De kleur groen is een van de primaire kleuren. In het dagelijks leven geeft de kleur groen vooral een associatie met fris en vers en verder met prilheid en natuurlijkheid. Het is ook de kleur van de hoop en de vrede. Dat laatste klinkt wat dramatisch. Maar dit speelt wel degelijk ook bij de groenteman een rol.

Trend ombuigen
In de afgelopen vijftien jaar is het aantal groentemannen meer dan gehalveerd en als het zo doorgaat zal het de komende vijf jaar nog eens halveren. Onderzoek heeft uitgewezen dat in de afgelopen 10 jaar de groente- en fruitconsumptie met 20% is gedaald. Slechts 5,2% van de vrouwen tussen de 19 en 30 jaar haalt ‘2 ons groenten – 2 stuks fruit’ per dag. Dit is een grote groep (toekomstige) moeders, die al niet aan de voorgeschreven portie per dag komt, dus hoe moet dat dan met hun kinderen op dit gebied van het eten van groente en fruit? Ondanks de promotiecampagnes is het dus (nog) niet gelukt om consumenten voldoende groente en fruit te laten eten.

Voorkomen is beter dan genezen
Deze trend is heel tegenstrijdig gezien het feit dat de consument voldoende en gevarieerd groente en fruit nodig heeft om een gezond leven te leiden. Dit zal naar de toekomst toe alleen nog maar meer worden, aangezien de aarde in 2050 9 miljard monden moet voeden. Dit lukt niet met het huidige voedingspatroon waarin vlees en vis als uitgangspunt worden genomen. Er zal meer besef moeten komen dat het eten van planten de gezondheid kan bevorderen, duurzaam en lekker is. Het eten van groente als hoofdbestanddeel van onze dagelijkse portie wordt hopelijk onze redding op een gezond en (h)eerlijk leven. Er is daardoor hoop voor het vak en het ambacht van de groenteman! De grote vraag is: hoe help je jonge generaties gezond oud te worden? De groenteman kan – en is het aan zichzelf verplicht – hierbij een belangrijke rol te spelen.

Samenwerking met (chef)koks
De groenteman wordt uitgedaagd om ervoor te zorgen dat de consument wordt verleid om met verse producten een maaltijd te gaan bereiden of een verse kant-en-klare maaltijd te kopen met groenten in de hoofdrol. Daarbij is het consumeren van voldoende vers fruit(sap) natuurlijk ook onontbeerlijk. Het is een behoorlijke uitdaging, maar die hoeft de groenteman niet alleen aan te gaan. Want waarom geen alliantie aangaan met medestanders zoals (chef)koks en tuinders, die hetzelfde doel voor ogen hebben? Namelijk innovatieve, duurzame, gezonde, lekkere groenten.

Dutch Cuisine
Dutch Cuisine is een initiatief van het Koksgilde, de grootste vereniging van koks in Nederland met meer dan 2800 leden. Dutch Cuisine is ‘het nieuwe Nederlandse eten’ met verse groenten in de hoofdrol en vlees en vis in een bijrol. Onverwachte combinaties met regionale en internationale ingrediënten die naar de natuur smaken, puur en echt. Echt eten bestaat uit pure ingrediënten, die door mensen zelf worden bereid, in restaurants en thuis. ‘Echt’ betekent ook dieren eten die diervriendelijk hebben geleefd. Niet alleen de biefstuk maar het hele dier. Een herontdekking van het eetbare dier van kop tot staart.

Bewustwording eetbare wereld
Tegelijk gaat Dutch Cuisine over bewustwording van onze eetbare wereld om ons heen. Eet wat het land, de zee en de seizoenen ons bieden. De vernieuwers van toen zijn de chef-koks, telers en producenten van nu die durven te experimenteren. Tachtig procent groenten, twintig procent dier. Tachtig procent van Nederlandse bodem en uit Nederlandse wateren, twintig procent van buiten. Eenvoudiger, vertrouwder, herkenbaarder, authentieker, leefbaarder, duurzamer en gezonder.
Tachtig procent van Nederlandse bodem en uit Nederlandse wateren, twintig procent van buiten. Eenvoudiger, vertrouwder, herkenbaarder, authentieker, leefbaarder, duurzamer en gezonder.

De verandering 80/20
Koppert Cress heeft op 18 november 2014 een kick off gegeven in de Cressperience in Monster om verbindingen te leggen tussen de tuinbouw, de chef en overige belanghebbende partijen. De verbinding die er hopelijk voor zal zorgen de consument te verleiden tot de verandering 80/20 oftewel ‘going Dutch Cuisine’ in de Nederlandse keukens!

Hoe nu verder?
De vijf principes van Dutch Cuisine vormen een basis waarin de groenteman zich ook goed zou kunnen vinden als ambassadeur. Als groenteman zouden wij dit ook moeten omarmen en in de praktijk brengen, teneinde een ‘statement’ te maken. De consument weer te laten horen en zien waar de groenteman voor staat. Om de vijf principes goed in te vullen in de dagelijkse praktijk is er nog wel wat werk te verzetten, maar daarbij kunnen we elkaar inspireren. Als wij samen oplopen met de chef-koks en de tuinders die de groente speciaal gaan telen, dan kunnen we met elkaar een heel eind komen. Dan is er hoop voor de groenteman in groentespeciaalzaken en hoop voor de consument op een gezonde en vredige toekomst op deze planeet. Ook in 2050.

Wij staan in contact met de initiatiefnemers en houden de ontwikkelingen op dit gebied nauwlettend in de gaten. Wordt dus vervolgd…

De 5 principes van Dutch-cuisine: CULTUUR, GEZOND, NATUUR, KWALITEIT, WAARDE

Kijk voor meer informatie op www.dutch-cuisine.nl

Reacties zijn gesloten.