De Voedingstuinbouw verdient meer aandacht

In Amerika is Thanksgiving een fenomeen en omdat het op een donderdag wordt gevierd, biedt het de mogelijkheid voor een lang weekend. Wij kennen het van verbrande kalkoenen uit de oven. Maar het terug gaat naar de Pilgrim fathers, toen hun oogst mislukte en er, volgens overlevering, met hulp van de native Americans, alsnog een oogst plaats vond. Omdat de Pilgrim fathers het Leidens Ontzet kenden, besloten ze zoiets jaarlijks te vieren. En de datum werd de vierde donderdag van November. Maar in Canada waar de oogst veel eerder valt is de datum de tweede maandag van oktober.

Het oogstfeest wat we in sommige delen van de wereld zien komt in de richting. Maar het gaat vaak specifiek over een belangrijk gewas uit die regio. In de protestantse kerkgemeenschappen komt de dank- en biddag voor het gewas voor. De dankdag is de eerste woensdag van november. (Op Tholen was dit 14 dagen later, terwijl je juist zou verwachten dat Tholen juist vroeg bij de tijd zou moeten zijn).

De corona crisis heeft ons met de neus op veel feiten gedrukt. Gezonde voeding is cruciaal. Een goed voedselsysteem mag wereldwijd niet ontbreken. Juist als de paniek hoog is, is voeding een eerste prioriteit in de Mazlovketen. De supermarkten kregen de exclusiviteit van voedseldistributie. De overige kanalen werden simpelweg gesloten. Het leek wel 10 weken kerstmis in de supermarkt. De groenten bleven redelijk beschikbaar en in de supermarkt ook redelijk betaalbaar. En toch zijn vandaag de tomaten weer slechts 10ct de kilo en zijn gele courgettes onverkoopbaar, want de supermarkt belieft ze niet. En nog steeds kost het veel moeite de asperges geoogst te krijgen. Tijdens de crisis werd er overduidelijk te weinig G&F gegeten. Wel is met name veel aandacht naar de bloemenveilingen gegaan. Je kunt zien dat door de “reclame” rond de ellende van de bloemen, een bloemenkado, weer erg in zwang is geraakt. De bloemen- en plantensector was vrij snel uit zijn omzet ellende. De fruitmanden zijn nooit uitgereikt. En er wordt wel wat gesleuteld met “local for local” gedoe en boxen, maar dat schiet niet op.

Met een nationale Groenten- en Fruitdag, of een nationale “Dankdag voor ons vers geoogste onbewerkte en duurzame voedsel”, zou de consument mogelijkerwijze stil kunnen staan bij waar dit wondertje nou vandaan komt. En die krijgt de aandacht op alle zenders en in alle kranten en columns. Wanneer dat tevens in alle restaurants wordt gevierd krijgt óók groenten en fruit het applaus wat velen al ontvangen hebben. Aandacht die mede door de overheid wordt aangejaagd. Door bijvoorbeeld Paul Blokhuis, die het belang van gezonde voeding nog eens benadrukt. Die, met kisten fruit en groenten, op alle dan weer geopende scholen het goede voorbeeld geeft. Met behulp van echte wetenschappers en artsen die als leus hebben, geen Pillen maar Paprika.

De datum? Zullen we eens kijken of we met kennis uit Tholen, het GroentenFruitHuis, het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit en Dutch Cuisine er via een datumprikker uit kunnen komen? Een Dankdag voor Verse Oogst.

 

Publicatie: Primeur

Reacties zijn gesloten.