Demi (20) is voor één dag directeur bij miljoenenbedrijf Koppert Cress

Tien studenten zijn deze week voor één dag directeur bij een bedrijf in de glastuinbouw. Demi de Wilde (20) liep gisteren de hele dag mee met Rob Baan van Koppert Cress. En wat voor een dag…

,,Eigenlijk vonden ze vandaag niet zo geschikt omdat de dag niet divers genoeg is”, laat Rob Baan zich ontvallen als we net een wandeling door de kas vol met cressen aan De Poel in Monster hebben gemaakt. Een misvatting, want de dag van Demi begon om 8.00 uur bij het paprikabedrijf van John Overgaag in De Lier en eindigde om 22.00 uur in Amsterdam bij een bijeenkomst over hoe gezonde voeding diabetes te lijf kan gaan. En tussendoor zat de agenda ook propvol.

Rob Baan (62) is van alle markten thuis, zo merkte Demi, die Westland eigenlijk alleen maar kende van het handballen dat ze doet in De Lier. ,,Ik wist écht niet wat hier allemaal gebeurde”, bekent de Rotterdamse, die in Den Haag op de Hotelschool zit. Daar gebruikt ze de cressen die Baan kweekt en ze herkende ook onmiddellijk de dozen waarin die verpakt zitten. Maar hoe die cressen gekweekt worden, had ze nog nooit gezien.

 

Aardwarmte

Maar de studente nam niet alleen een kijkje in de kas, maar zat ook aan tafel bij een bijeenkomst van LTO Glaskracht over aardwarmte. Een bijeenkomst naar aanleiding waarvan Rob Baan de vloer aanveegde met uitspraken van Cees Veerman, de voorzitter van coalitie HOT die zich bezighoudt met de reconstructie van de Westlandse glastuinbouw. Die riep onlangs dat er over 20 jaar misschien wel alleen maar huizen staan in Westland in plaats van kassen.

,,Totale onzin”, vindt Baan. ,,Met al die aardwarmte kunnen we opeens véél meer. Dan kunnen we hier bijvoorbeeld ook aardbeien telen in de winter. Wij maken hier kwaliteit, dicht bij de consument en met voldoende arbeid. Hier in Westland is de perfecte urban farming. En laat de rest van de productie maar in de Wieringermeer plaatsvinden, of in Spanje.”

Kortom, genoeg toekomst voor de glastuinbouw in Westland en dito kansen voor de studenten van nu. ,,Ik wist niet dat deze sector zó divers is”, zegt Demi de Wilde over het inkijkje dat Baan haar biedt. ,,En ik mag dan op de Hotelschool zitten, 87 procent van de studenten gaat niet aan de slag in een hotel of restaurant.”

 

Veeteelt

Rob Baan kan dat beamen. ,,Van de mensen die jij hier vanmorgen hebt gesproken, heeft niemand een land- en tuinbouwopleiding gedaan”, vertrouwt Demi toe. ,,Ikzelf dan wel, maar dat was meer gericht op veeteelt. Dus, ik blijf erbij: be good en tell it.”

Met andere woorden, in die tuinbouwsector gebeuren zó veel goede dingen, maar die tuinders vertellen het niet. En er liggen zó veel kansen. ,,Ik had hier echt geen idee van, dus misschien is het in de toekomst ook wel iets voor mij‘’, zegt Demi.

En dat is precies het doel van Directeur voor 1 Dag, een initiatief van HortiHeroes en LTO Glaskracht. ,,We hebben nu tien studenten die een dag bij een bedrijf meelopen en als zij hun verhalen doorvertellen, bereiken we nog veel meer studenten”, zegt projectleider Lenny Dijkshoorn. ,,Veel studenten weten niet wat de tuinbouw te bieden heeft en de sector heeft nog steeds een imagoprobleem. We willen een beeld geven van wat hier gebeurt en laten zien dat er ook heel veel verbindingen liggen met andere industrieën. En zo kunnen we nieuw talent aantrekken voor de tuinbouw.”

Reacties zijn gesloten.