Duurzaamheidscongres stichting D’ONS 2018: groen, gezond en duurzaam

In Paramaribo wordt jaarlijks een congres gehouden samen met de partners en belangstellenden voor de projecten van Stichting D’ONS. Ik zie grote kansen om groen, gezond en duurzaam te combineren en zo stappen te zetten die goed zijn voor Suriname en de Surinamers.

Dit is voor mij de derde bijeenkomst en we zien duidelijk progressie. Gezondheid en duurzaamheid zijn altijd interactief. Zoals de ringen van het Olympisch Logo. In Suriname zijn een aantal zaken opmerkelijk, zoals het grote aantal Diabetes 2 patiënten. Ook in Nederland is bekend dat de Surinaamse afstammelingen een grotere risicogroep zijn. Voeding is een belangrijke oorzaak én oplossing van Diabetes 2. Daarom zijn specialisten zoals Dr. Tamara de Weijer en Diëtiste Jennifer Plein aanwezig. Zij kunnen de bewustwording over het belang van gezond eten enorm verhogen.

Hun recept: groen op het bord betekent meer gezondheid. Het verhogen van de consumptie van groenten per maaltijd is cruciaal gebleken voor het bestrijden van Diabetes 2. En daarmee zijn we bij het tweede grote onderwerp: de tuinbouw. Suriname is een creatief land en de inwoners hebben enorme netwerken rond de wereld. Suriname verbouwt nu nog weinig verse groenten. Omdat het ook een klein land is met weinig inwoners is het land helaas niet interessant om grote investeerders aan te trekken. Ook zal er weinig internationaal onderzoek gedaan kunnen worden. Omdat onze twee landen mogelijk politiek niet op een lijn zitten maar in de harten zeer verbonden zijn, is er toch een samenwerking mogelijk. De tuinbouw is één van Nederlands grootste sectoren. In de handel van groenten en fruit maar ook van bloemen is de omzet €25 miljard. Dat is overigens inclusief de import en export.

Nederland is tevens de bakermat van de professionele groentenzaden industrie. Er is zelfs een zaadmuseum geopend: Sow to Grow. Veel experts zijn bereid mee te denken in een rassenkeuze en een aanbevolen rassenlijst voor Suriname. Daarmee hoeven de tuinders niet meer zelf uit te zoeken welke keuze zij uit die duizenden rassen in de wereld moeten maken en kan snel worden begonnen met het telen van gezond eten.

De volgende stap is een professionele jongplantenkwekerij. Om een mooi plantje als uitgangsmateriaal te maken is vakmanschap nodig. Een goede potgrond, goede kieming en hygiëne zijn cruciaal. Deze kennis gaan we verzamelen en verder ontwikkelen. Veel zaadbedrijven hebben hulp toegezegd. Bejo, Syngenta, Enza, Rijk Zwaan en East West Seeds. In geld zal de tuinbouw nog geen grote industrie worden. Maar in toegevoegde waarde van de gezondheid van Surinamers komt er een enorme verhoging. En gezondheid is voor geen geld te koop.

Tot slot: ook het milieu zal profiteren. Niet alleen omdat groenten duurzamer zijn dan vlees. Ook omdat gezonde mensen geen medicijnen slikken. Medicijnresten komen in het oppervlaktewater. In Nederland is dat 7 keer zoveel als de landbouwchemicaliën. Een gezonde groenteteelt met natuurlijke resistenties vraagt ook veel minder chemie. Als we op deze manier groen, gezond en duurzaam koppelen spaart dat dus niet alleen ziektekosten maar ook het milieu.

Samen kunnen we bergen verzetten.

Het congres wordt georganiseerd op donderdag 25 oktober 2018 in Paramaribo, Suriname.
Voor meer info ga naar: Duurzame landbouw en voedselkwaliteit in Suriname

Reacties zijn gesloten.