Kokskoerier: Dutch Cuisine inspiratie voor een gezonde Delta

Het woord restaurant betekent letterlijk een locatie, waar je jezelf qua gezondheid kunt laten restaureren. En dat zijn we inmiddels een beetje vergeten. Een restaurant als gezondheidslocatie! En we zullen wel moeten. Want het gaat niet goed met de gezondheid van Nederlanders. Wij hebben teveel mensen met obesitas, diabetes2, hart- en vaatziekten en kanker. Volgens recent onderzoek kan, met een goed voedingspatroon, 95% van obesitas opgelost worden, zo ook 80% van diabetes2, 40% van hart en vaatziekten en 50% van kanker. Stel je voor dat wij dit, door gezonde maaltijden te serveren , voor onze rekening kunnen nemen.

Dutch Cuisine is niet alleen met gezondheid bezig, maar met een nog veel diepere gedachte. Als je in Nederland komt eten (het raast weer van de toeristen) dan verwacht je iets wat je kunt onthouden als Hollands. Dat was de basis van de filosofie van Noma in Kopenhagen. De basis van de Nordic Cuisine. Je weet wel, mieren, berkenbast en gefermenteerde gerechten. Wat hebben wij nu nog op de kaart dat ons uniek maakt?

De basis van Dutch Cuisine is gelegd door Albert Kooy. Hij wil de Nederlandse Keuken weer met een hoofdletter gaan schrijven. Respect voor de Cultuur, kook met de Seizoenen, respect voor de Natuur, overbelast het Milieu niet, respect voor Kwaliteit, want daar zijn we goed in en met respect voor Waarde, als je een dier dood maakt gebruik het voor 100%. Bedenk of je zoveel vlees nodig hebt in je gerechten. En denk aan de Gezondheid van je klanten.

En dat doe je door te koken volgens de regels 80:20. Dit houdt in dat we streven naar 80% planten eten en 20% dier. Waarvan 80% uit het seizoen komt en 20% gewoon leuk ergens anders vandaan. Duurzaamheid: alles telt mee. Maar het moet vullen en kwalitatief enorm lekker zijn. En dat kunnen we.

Laat de nieuwe richtlijnen in de Schijf van Vijf nou ook grotendeels hiermee overeen komen! Dit geeft mogelijkheden. Een gerecht wordt gezonder, goedkoper en de gast gaat gelukkiger de deur uit en geïnspireerd. Want het logo van Dutch Cuisine is eigenlijk een bord. Met mijn interpretatie dat een bord wordt samengesteld door de producent, de boer of tuinder, geïnspireerd en vakbekwaam wordt bereid door de chef en geadviseerd qua samenstelling door de arts en diëtist. Samen maken wij Dutch Cuisine.

In een ziekenhuis is voeding een kostenpost. En medicijnen zijn reparatie. Inmiddels is in het Radboud en Erasmus ontdekt dat voeding minimaal zo belangrijk is. Dat goede voeding patiënten eerder naar huis kan laten gaan. Dat kleine kinderen zeer goed reageren op lekker eten en daadwerkelijk sneller genezen. Wij wisten het al maar nu weten artsen het ook.
Wist u dat er een stichting is: ‘Voeding Leeft’, die mensen kan genezen van diabetes2 op basis van een dieet van voornamelijk groenten en samen met artsen de medicatie verlaagt tot 0. En wij, de chefs, kunnen hier enorm bij helpen. Maak het eten weer gezond en lekker. Én herkenbaar Nederlands want we willen de toeristen ook gelukkig maken zodat ze terugkomen.

BRON: Kokskoerier

Reacties zijn gesloten.