Rob Baan over Tuinkers

Het is voorjaar! Althans in de kas, buiten moet je er nog heel even op wachten. Thuis haal je de lente in huis met een klein plantje tuinkers op de vensterbank. Het heeft iets ouderwets en zo nostalgisch… ik denk aan mijn oma: een zacht eitje, bruine boterham, tuinkers erop, aangemaakt met een beetje slaolie en een druppeltje azijn… ik ga bijna 50 jaar terug in de tijd. Toen, genietend van mijn broodje, had ik nooit kunnen denken dat ik één van de grootste professionele tuinkerskwekers van de wereld zou worden. Mijn oma moest eens weten!

Tuinkers is een ontzettend oud product. De oorsprong van tuinkers ligt in Noord-Afrika en het wordt ook in het wild gevonden in het Midden-Oosten, Turkije en Perzië: op de route van de karavanen van de Zijderoute. Zo kon het gebeuren dat het kleine eetbare plantje de hele wereld over reisde. Zijde werd door handelaren gekocht in China. Te voet gingen zij naar Constantinopel (Istanbul) om vanuit daar de zijde naar de westerse wereld te verhandelen.

Wat heeft tuinkers daarmee te maken? Tuinkers was een soort overlevingspakket voor reizigers. Was er geen vers voedsel meer voorhanden, dan deed men in lederen zakken water bij een handje tuinkerszaad om dit te kiemen. Na een paar dagen kon de tuinkers gegeten worden als pittige salade, die energie leverde om door te gaan. Omdat ook water schaars kon zijn, moest er soms uitgeweken worden naar andere mogelijkheden. De tuinkers werd dan gevoed met de urine van alle betrokkenen. Doe dit thuis vooral niet na!

De techniek van zadenkieming in kamelenurine is trouwens voor veel zaden wél een goed systeem gebleken. Het hoge zoutgehalte laat de zaden rustiger kiemen dan met schoon water. Deze techniek wordt nu veel in de tuinbouw gebruikt. Een andere slimmigheid uit die tijd: als de karavaan bij een oase kwam, dan werd er wat tuinkers gezaaid, om te gaan bloeien. Dat werd dan weer door een volgende karavaan opgepikt. En zo is tuinkers door de oude wereld meegereisd met de mens.

Terug naar nu. Tuinkers staat zo snel boven de grond dat het echt een voorjaarsgevoel geeft. De meeste supermarkten en groentejuweliers doen rond Pasen een actie met dit eetbare plantje. Dat zien we ook in onze kwekerijen. Voorjaar en tuinkers horen bij elkaar.

Na de winter hebben we behoefte aan verse producten. De glucosinolaten (stofjes die de pittige smaak geven) sporen je lichaam aan om je weerstand te verhogen. Het is een soort wake up call voor je immuunsysteem. Probeer het maar eens. Die karavaanbegeleiders waren zo gek nog niet.

Bron: 24Kitchen

Reacties zijn gesloten.