Samen hebben we impact: Nederland weer gezond maken!

Rob Baan, bestuurslid Dutch Cuisine en ambassadeur van het eerste uur, pleit op zijn blog voor het eten van meer groente en fruit (80% plant en 20% dier) zodat we Diabetes 2 kunnen omkeren.

 

Hoe komt het dat we nu opeens zo ziek aan het worden zijn? In 2018 groeit het aantal Diabetes2 (DB2) patiënten met 110.000 personen naar het record van ongeveer 1,2 miljoen. In Nederland zijn 8 miljoen mensen op een of andere manier ziek, zodat ze medicijnen moeten slikken. Naast dat die medicijnen vervelend zijn, vervuilen ze ook nog eens enorm. De land- en tuinbouw wordt aangepakt op pesticiden- en herbicidengebruik: er zit wel 17 ton in het oppervlakte water. Echter er zitten acht keer zoveel medicijnen in het water, 140 ton, en daar hoor je bijna niemand over. Een groot deel van die medicijnen is Metformine. Een stofje dat het effect van DB2 onderdrukt. Je blijft wel ziek, maar je hebt er niet echt last van. Op termijn moet je steeds meer slikken en uiteindelijk insuline spuiten. Omdat je ziek bent kunnen andere ziekten binnensluipen. Hart- en vaatziekten, maar ook ziektes als kanker liggen op de loer. Los je DB2 op, dan gaan de ziektekosten dramatisch omlaag, met miljarden!

En dit is onze kans. Er zijn, dankzij pioniers in de gezondheidszorg, veel praktijkoplossingen gevonden met het omkeren van DB2. Gewoon door anders te eten! Dat andere eten is 80% planten en een beetje vlees. Ontbijt met G&F, lunch met G&, dineer met G&F. Niet alleen thuis, maar ook op het werk, en op evenementen en in de ziekenhuizen en instellingen. Deze kans is enorm.

We kunnen ons gezond eten in plaats van ziek. Dat vraagt om een radicale aanpak. Stop met die pakjes en zakjes. Zorg er voor dat alle kinderen van Nederland een gezonde, vers bereide, gratis schoollunch krijgen met veel G&F. Dan is hun maag vol en is er geen plek meer voor troep. Goed voedsel is ons terrein, de beste tuinbouw van de wereld moet zijn plek terug veroveren op ons bord. Zo kunnen we Nederland weer gezond maken. Dat moet ons doel zijn.

 

Student & Voeding neemt heft zelf in handen

Studenten organiseren sinds twee jaar zelf collegereeks over de invloed van voeding en leefstijl op de gezondheid, omdat de opleiding in gebreke blijft. Twee jaar geleden richtte een groep bestaande uit Rotterdamse en Leidse geneeskundestudenten de Stichting Student & Voeding op. Onder deze naam stelden zij zich ten doel om toekomstig artsen meer kennis bij te brengen over het belang van voeding, leefstijl en productiviteitsmanagement in gezondheid en ziekte. Hoe kan de nieuwe generatie dokters een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van hun vak in een tijd van goedbedoelde, maar vooral verwarrende voedingshypes?

Het is alsof we patiënten onder aan de rivier uit het water vissen, maar ze niet leren zwemmen”, “we moeten molens bouwen, niet alleen dijken”, en: “we moeten de piramide omdraaien.” Deze dinsdagavond in februari in een collegezaal van het Erasmus MC – die met ruim 50 studenten goed is gevuld – buitelen de metaforen over elkaar heen. Sterke taal, maar het blijft niet alleen bij woorden; aan het eind van de presentatie van reumatoloog Richard Verheesen spreken sommige cursisten zelfs voorzichtig over het oprichten van een politieke partij.

 

Lees het volledige artikel op: Erasmus Magazine

Reacties zijn gesloten.