70% van de kinderen eet te weinig groenten

Het overgrote deel van de kinderen, 70 procent, eet veel te weinig groenten. En veel te weinig is: minder dan de helft van wat ze zouden moeten eten. Kinderarts Koen Joosten ratelt de cijfers zonder blikken of blozen op. Maar dat neemt niet weg dat hij zich ernstig zorgen maakt. Een hoop van de problematiek die hij ziet bij zieke kinderen kan volgens hem voorkomen worden door een gezondere levensstijl die begint met genoeg groente eten.

Onverklaarbare buikpijn
Collega-kinderarts Judith Deckers-Kocken, al 20 jaar gespecialiseerd in buikklachten, gooit er nog een cijfer in: “Ongeveer 100.000 kinderen in ons land hebben buikpijn zonder een verklaarbare medische oorzaak. En dit aantal zie ik hard toenemen.” Deckers-Kocken, werkzaam bij het centrum Kinderbuik&co, wijt een groot deel van deze buikpijnklachten aan ‘een totale disbalans wat betreft eten.’

‘Ouders, geef je kind gezond te eten!’, is de noodkreet van deze kinderartsen. “En dat begint al in de baarmoeder”, zegt Joosten. “Hier moet een kind beginnen te wennen aan de ietwat bittere smaak van groenten, zodat het als het een paar maanden oud is, deze smaak al kent en gemakkelijker groenten eet.”

Bron: Metro | Publicatiedatum: 9-3-2016

Reacties zijn gesloten.