Aan Tafel! Tien visies op de toekomst van ons voedsel

Het voedselsysteem moet anders. Eerlijker voor de boer, transparanter voor de consument, en natuurlijker voor de overbelaste aarde die een groeiende wereldbevolking van voedsel moet voorzien”. Dat was de boodschap van staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken bij de presentatie van de essaybundel ‘Aan Tafel!’ donderdag 11 februari in Rotterdam. De presentatie was de aftrap van de voedseldialoog over de toekomst van de voedselvoorziening.

Aan Tafel!

“Tuinbouw is de basis van het oorspronkelijk menselijk dieet”

In Aan Tafel! staan tien visies van opiniemakers en sleutelfiguren uit de voedselwereld over voedsel en de productie ervan. Staatssecretaris Martijn van Dam schreef het voorwoord. “Omdat ik niet geloof dat een overheid de wereld naar haar hand kan zetten maar dat echte verandering uit de samenleving zelf komt, heb ik tien smaakmakers uit het veld gevraagd hoe onze voedselproductie en –consumptie er in de toekomst uit zou moeten zien”, aldus Van Dam.

Rob Baan is zo’n smaakmaker. In zijn essay ‘Tuinbouw is de basis van het oorspronkelijk menselijk dieet’ (p. 33-39) beschrijft Rob Baan voedseloplossingen voor de toekomst door het onderwerp vanuit historisch perspectief te benaderen. We moeten eten wat een mens hoort te eten; en dus maken wat een mens moet eten. Verse voeding als basis van onze gezondheid. Als we de verbinding voedsel – gezondheid herstellen, hebben we (te exporteren) goud in handen! “Mijn droom is dat we voeding weer gaan beschouwen als de basis van onze gezondheid. Food = Fun = Health“.

Het essay lees je hier

Reacties zijn gesloten.