Aardwarmte is nogal Wiebes

Ook ons bedrijf gaat meedoen met een aardwarmteproject. Eigenlijk zijn we al grotendeels groenestroomgebruikers. En in het project ‘Kas als Energiebron’ lukt het ons goed om warm water uit onze warmtewisselaars ondergronds op te slaan, zodat we in de winter kunnen telen met de geoogste warmte van de vorige zomer.

Maar aardwarmte is helemaal de top. Ik kan mij blauw ergeren aan de ondoordachte milieuorganisaties, die de groententeelt in de kas maar blijven afschilderen als slecht. Ze klampen zich alleen nog maar vast aan de energie die verstookt wordt. Want alle andere argumenten zoals food miles en pesticidengebruik zijn inmiddels compleet ontkracht. Volgens de milieuorganisaties moeten wij alleen groenten uit de seizoenen eten. Aardbeien in de winter zijn dus not-done. Maar als die aardbeien nou compleet fossiele energievrij geteeld worden? Wat is dan nog de kritiek?

Dus wil ik de tuinbouw oproepen om massaal over te gaan op aardwarmte en dit vooral ook te vermelden op ons consumentenproduct. En ik roep de overheid op om dit snel te faciliteren, mijn ongeduldige ik, ergert zich aan het plannen maken, regelgeving, vergunningenstelsel, subsidieregelingen en goedkeuring geven. Slochteren vraagt om een deltaplan. Daar zijn wij in Nederland goed in dus “Geen Gas geven, maar Boren!” Nogal Wiedes!

En nu we het toch over het milieu hebben. Ons Nederlandse oppervlaktewater is vervuild met wel 17 ton landbouwchemicaliën. Dat is niet goed en moet zo snel mogelijk opgelost worden. Sancties dreigen en het toelatingsbeleid wordt hierdoor steeds scherper. Echter, datzelfde oppervlaktewater bevat ook 140 ton medicijnen. Ruim 8 keer zoveel!!! En veel van die medicijnen, zoals Metformine, komen in het milieu terecht via ca. 600.000 mensen die dit slikken tegen Diabetes2. Deze en vele andere door levensstijl veroorzaakte ziektes, zijn schuldig aan 80% van de vervuiling. Naast bewegen, zijn slechte voedingsgewoonten de hoofdoorzaak. En laat daar nou juist de voedingstuinbouw de grootse probleemoplosser zijn. Het zou fijn zijn als we wat steun kregen van de milieuorganisaties die het grote plaatje bekijken. Gezond voedsel met 80% planten geeft geen fossiele schade, we gebruiken ook nog eens de CO2 van de industrie, het areaal landbouw en de impact van vlees kan omlaag en de mens stoot minder medicijnen uit. Voor mij is dit appeltje tomaatje.

Reacties zijn gesloten.