Foodlog: “Ab Klink wil diabetestherapie Voeding Leeft over ‘hele linie’ doorvoeren”

Hoewel reeds een jaar nadat de successen bekend werden, bereikte de zogenaamde low carb high fat aanpak ter bestrijding van diabetes vrijdagavond de Nederlandse TV. Beleidsmakers zingen de therapie nu de hemel in als een evidente en eenvoudige therapie. Nog maar zes jaar geleden werd de man die er in Nederland mee begon door bekende hoogleraren bestreden.

De vastenperiode is begonnen
Vandaag besteedde vrijdagavond aan de diabetesbestrijding van de Stichting Voeding Leeft. De nieuwsrubriek schrijft: Diabetes is een chronische ziekte, zo werd altijd gedacht. Maar door anders te eten, minder snelle koolhydraten maar wel gewoon vet, kunnen mensen van hun diabetes type 2 afkomen, blijkt nu. Op kleine schaal is hier al mee geëxperimenteerd.
Jarenlang hebben diëtisten dus eigenlijk de verkeerde adviezen gegeven. Vetarm was toen het devies, maar dat is nu bij deze diabetespatienten juist uit den boze.

‘Verbijsterend’
Met vet (en zelfs roomboter, tegen de Richtlijnen Gezonde Voeding van de Gezondheidsraad in), trage suikers en met een koolhydraatarm dieet zijn 7 van de 10 pilotdeelnemers van hun insuline af gekomen. Het is een overtuigend voorbeeld van voeding als geneesmiddel. Oud-minister en nu zorgverzekeraar Ab Klink (VGZ) geeft in de uitzending aan overtuigd te zijn door de aanpak. Als artsen er niet uit zichzelf voor kiezen, zou de aanpak door sturende maatregelen toch ‘over de hele linie’ moeten worden afgedwongen

Op Foodlog werden de eerste experimenten reeds begin 2014 besproken. De trailer van het project toonde destijds onder meer diabeteskenner professor Hanno Pijl (LUMC) die zegt: “het is verbijsterend dat we miljarden investeren in onderzoek naar een kwaal waarvan we de oorzaak kennen.”

Bekijk ook de video van 1 Vandaag: Met vet, koolhydraatarm dieet van diabetes 2 afBRON: Foodlog

Reacties zijn gesloten.