‘Alles is gezondheid’, begint bij eten. Denk aan de schoollunch.

Staatssecretaris Blokhuis heeft de enorme taak het preventieakkoord handen en voeten te geven. U snapt dat dit volgens mij begint bij voeding. Juist in de achterstandswijken die een vermogen aan onderhoud, verzekeringsgeld, gezondheidskosten, bijstand en extra onderwijs kosten, zou voeding in plaats van een kostenpost, een redmiddel kunnen zijn.

Daarom heb ik mijn team ‘Voeding en Gezondheid’ de ruimte gegeven om volop aan de bak te gaan met het project The New Farm in Den Haag. Dit voormalig Philipsgebouw, aan de Televisiestraat in Den Haag, is heel ambitieus omgebouwd tot een innovatiecentrum rond stadslandbouw. De ambitie ging zover dat er een kas geplaatst is op de 7e verdieping. En dat is duur, heel duur. En ook nogal aanmatigend, als je met 1000 m² de wereld gaat verbeteren, terwijl er 35 miljoen m² kas rondom Den Haag ligt en er een innovatiecentrum gebouwd is in het World Horti Center. U begrijpt dat Urban Farmers wel veel aandacht kreeg maar geen business model kon worden. Failliet dus. Maar nu het er staat, kun je er wel iets geloofwaardigs van maken.

Den Haag heeft zes achterstandswijken en die liggen precies rondom dit gebouw. In deze wijken is van alles mis en dat kan de tuinbouw niet oplossen. Maar we kunnen wel zorgen dat de jeugd, en daarmee de ouders, een duwtje in de rug krijgen. Kinderen in deze wijk lunchen gemiddeld beroerd. Roze koeken en energiedrankjes zijn basisvoer. Het avondeten scharrelen veel kinderen bij elkaar op basis van de 1 of 2 euro die op tafel ligt als ze van school komen. Immers de ouders moeten vaak s ‘avonds werken en hebben geen tijd om te koken.

Daarom is het mijn droom om een schoollunch te starten, georganiseerd vanuit The New Farm. We maken in dat grote gebouw een professionele keuken. We voeren via de Groente- en Fruitbrigade Poeldijk Westland, een enorme lading groenten en fruit aan. Vrijwilligers, werkzoekenden, wajongeren, etc. kunnen onder coachende leiding lunches in elkaar zetten en die op de lagere scholen uitdelen.
Kokkerelli, het succes uit Venlo, zoekt een locatie in het westen, en kan hier kookles geven aan de jeugd. In de kas maken we een proeftuin waar we smaakles geven, Tomato World kan een stadslocatie maken. Je kunt zelfs denken aan een opleiding, koken, bediening en hospitality. Immers, iedereen heeft dit jaar op de terrassen gemerkt dat er tekort aan horecapersoneel is.
Misschien maken we er een hotel in met studenten in de leiding als trainingslocatie.

Kortom The New Farm is een enorme kans voor Den Haag en de tuinbouw. Hier kunnen we laten zien dat ons product bedoeld is om de stad gezond te maken. Kost dit geld? Ja maar het is overzichtelijk. De wijken kosten sowieso tientallen miljoenen aan ondersteuning. Dus als je die kosten omlaag kunt brengen verdien je al. De overheid haalt 126 miljoen aan extra AGF BTW op daar kan best wat mee gedaan worden. Verzekeraars gaan dit merken.

Wat vraagt het? Samenwerking tussen al die geledingen binnen overheden en bedrijfsleven.
Ik heb er zin in.

Reacties zijn gesloten.