BLOG – Proef de ongezouten waarheid

Het is misschien flauw om te zeggen, maar we eten veel te zout. En dat is onnodig! Ben daarom blij dat Koppert Cress de Nierstichting ondersteunt met de actie “Proef de ongezouten waarheid” op 12, 13 en 14 maart tijdens de Restaurant Driedaagse.

We eten jaarlijks gemiddeld een kg zout per persoon. Naar schatting voegen we zo’n 20% van de hoeveelheid zout die we binnenkrijgen zelf toe aan ons eten. Ongeveer 80% komt uit keukenzout dat fabrikanten toevoegen aan producten.

Eerst wat praktische informatie over de risico’s van zout: Een te hoge zoutinname kan volgens het Voedingscentrum leiden tot de volgende ongewenste effecten op de gezondheid:

  • Verhoogde bloeddruk. Te veel zout zal ertoe leiden dat het lichaam meer vocht vasthoudt. Hierdoor zit er meer vocht in de bloedvaten, staat er meer druk op de bloedvaten en moet het hart harder werken om het bloed rond te pompen. Minder zout eten verlaagt je bloeddruk.
  • Hart- en vaatziekten. Minder zout eten verkleint mogelijk de kans op hart- en vaatziekten.
  • Nierziekten. Veel zout kan leiden tot nierziekten. De nieren regelen de hoeveelheid zout in je lichaam. Wanneer je veel natrium binnenkrijgt moeten de nieren extra hard werken om dit via de urine uit je lichaam te verwijderen. Door het harde werken kunnen je nieren beschadigen.
  • Maagkanker. Er zijn aanwijzingen dat door te zout eten het risico op maagkanker toeneemt. Er is te weinig onderzoek om een uitspraak te doen over het verband tussen zout en het risico op maagkanker.
  • Botontkalking. Eet je te veel zout, dan plas je het teveel aan natrium samen met het calcium uit. Calcium is nodig voor de opbouw en het onderhoud van je botten en gebit. Zolang je voldoende calcium met de voeding binnenkrijgt zorgt zout eten niet voor problemen met je botten en gebit.

Voor sommige groepen is het extra belangrijk om niet te veel zout binnen te krijgen:

  • Mensen met hoge bloeddruk.
  • Mensen met overgewicht.
  • Ouderen: als je ouder wordt gaat de werking van de nieren achteruit. Daardoor verwijderen ze minder natrium uit het lichaam.

Zelf geen zout meer toevoegen tijdens het koken of aan tafel is een stap in de goede richting! Maar het is waarschijnlijk niet genoeg om je zoutconsumptie te verlagen naar 6 gram zout per dag (de aanbevolen dagelijkse maximum hoeveelheid). Dat komt doordat 80% van het zout in bewerkte voedingsmiddelen zit. Het is daaraan toegevoegd als smaakmaker of conserveermiddel. De nierstichting adviseert daarom goed te letten op de etiketten op de verpakking. De verschillen tussen merken kunnen groot zijn.

Fabrikanten gebruiken veel zout om smaak, houdbaarheid of structuur te verbeteren. Zout krijg je vooral binnen door het eten van brood, vleesproducten en kaas. Hoge gehaltes aan zout vind je daarnaast in kant-en-klaarmaaltijden, pizza’s, soepen, sauzen en hartige snacks.

Zout heeft vaak ook een negatief effect als je medicijnen slikt tegen hoge bloeddruk, of om verergering van nierschade tegen te gaan. En uitgerekend in ziekenhuizen wordt veel zout gebruikt, onder meer door het ontbreken van een echte keuken waar vers kan worden gekookt…

Volgens de Nierstichting hebben 1,7 miljoen Nederlanders chronische nierschade. Maar er is hoop. Al meer dan een jaar wordt in het gezondste bedrijfsrestaurant Rob & Bob bij Koppert Cress zoutloos gekookt door meesterkok Robert van Kruijssen. Bij wijze van test is eenmalig de oude dosis zout eens toegediend. Het leidde direct tot vele klachten. Kruijssen gebruikt pepers, kruiden en cressen als natuurlijke zoutvervangers.

Voor de Restaurant Driedaagse kunnen de aangesloten deelnemers gebruik maken van cressen met een kruidige, nootachtige en of fruitige smaak onder het motto van ‘minder zout, meer plezier (smaak en kleur)’. De Driedaagse box bevat Red Mustard Cress, Ghoa Cress, Motti Cress en Daikon Cress. Deze microgroenten hebben een relatief hoog gehalte aan Vitamine C en K, foliumzuur (B11) en mineralen als mangaan, molybdeen en kalium. Maar ze geven het bord ook nog kleur!

Innovatiecoach Herman Poos speurt namens Rob Baan naar ontwikkelingen op het gebied van voeding en gezondheid die een bijdrage leveren aan het creëeren van de gezondste delta ter wereld.

Reacties zijn gesloten.