BLOG | TV rector Van ’t Zelfde droomt dat kinderen met volle maag naar school gaan

In het vierde seizoen van het tv-programma DREAM SCHOOL speelt voeding een belangrijke rol om voortijdig schoolverlaters weer aan het leren te krijgen. De jongeren tussen de 16 en 23 jaar zijn stuk voor stuk vastgelopen in het reguliere schoolsysteem. In een voormalig klooster in de bosrijke omgeving van Hilversum worden zij onderhanden genomen door kickbokser Lucia Rijker en rector Eric van ’t Zelfde en een groep bekende Nederlanders en experts, onder wie Rob Baan.

De groep ‘drop outs’ op de DREAM SCHOOL kenmerkt zich door meestal zonder ontbijt naar school te gaan, weinig of geen groente en fruit te consumeren en buitensporige veel vet, zoet en zout te eten. ,,En dat heeft grote gevolgen voor de concentratie en leerprestaties. Een hypo (hypoglykemie, een laag bloedglucosegehalte die erg gevaarlijk kan zijn) is daarom geen uitzondering’’, zo weet Eric van ’t Zelfde uit ervaring.

Landelijk verwierf Eric bekendheid door ooit de slechtste school van Nederland in twee jaar te transformeren tot een super Havo. De Schiedammer vindt dat we schromelijk onderschatten hoeveel kinderen (meer dan 600.000) onder de armoedegrens leven. Maar ook deze jongeren verdienen volgens hem goed (en aangepast) onderwijs. ,,Dan voorkom je dat de witte Tokkies extreem rechts worden en allochtone leerlingen radicaliseren. Zorg voor goede lessen, wees creatief. Kinderen in armoede kunnen nu eenmaal niet stilzitten’’, zo zei hij eerder in een interview met het Algemeen Dagblad.

Bij de DREAM SCHOOL geven bekende Nederlanders gastlessen, onder wie Dominique Bloodworth (speelster Oranjeleeuwinnen), politici als Klaas Dijkhoff en Wouter Bos, verslavingsexpert Maarten Dammers en valkenier Fares Boustanji. Sterrenkok Ron Blaauw, de presentatoren van de Worsten van Babel en Rob Baan prikkelden de zintuigen en maag van de jongeren.

,,Broccoli wordt door deze groep als een speciaal verschijnsel gezien. De meesten eten heel ongezond. Een leerling nam zelfs elke dag een tas met ongezonde producten mee. En elke dag ging die tas leeg…. Ik was daarom heel blij met de inbreng van Rob Baan en zijn zoon. Ze hebben krankzinnig en baanbrekend werk geleverd!’’, aldus Van ’t Zelfde, tegenwoordig werkzaam als rector op een VMBO school in Laren.

DREAM SCHOOL is vanaf dinsdag 3 maart wekelijks om 20.30 uur te zien op NPO 3. Je kunt elke aflevering van DREAM SCHOOL terugkijken bij Gids.tv.

Innovatiecoach Herman Poos speurt namens Rob Baan naar ontwikkelingen op het gebied van voeding en gezondheid die een bijdrage leveren aan het creëeren van de gezondste delta ter wereld

Reacties zijn gesloten.