BTW op groenten en fruit moet omlaag

De BTW op groenten en fruit zou moeten worden verlaagd. Dat zei Angelique Berg, Directeur Generaal van het ministerie van VWS, gisteren op de Groente-TOP Westland die bij Koppert Cress werd gehouden tegenover de circa honderd deelnemers aan de TOP. Berg legt het voorstel neer bij haar collega’s van Financiën.

Naar de Groente-TOP kwamen kopstukken uit de gezondheidszorg, voedingstuinbouw, retail, ministeries van VWS en EZ en voedingsexperts van onder andere JOGG, Voedingscentrum en de Hartstichting. Zij spraken over manieren om de groenteconsumptie structureel te verhogen. Het doel van de GroenteTOP is te komen tot concrete acties door verbindingen te maken tussen de verschillende sectoren en alle goede initiatieven die er zijn met elkaar te verbinden en op te schalen voor een grotere impact.

Volgens de bestuursleden van Stichting Food for a better lifestyle, kinderarts Koen Joosten (Erasmus MC), Gert Mulder (GroentenFruit Huis) en Rob Baan (Koppert Cress) is het de hoogste tijd om te investeren in gezondheid en veranderingen in het voedingsbeleid. “Wij gaan partijen en initiatieven met elkaar verbinden om Nederland gezonder te maken.”

Onderwijs
In een (video)boodschap tijdens de Groente-Top onderschreef Martijn van Dam, staatssecretaris van EZ, dat investeren in onderwijs van groot belang is om consumenten aan te sporen om de dagelijks aanbevolen hoeveelheid groenten en fruit te eten. Nu haalt slechts 14 procent van de volwassenen dit en 4 procent van de kinderen. De belangrijkheid van het onderwijs kwam ook terug in diverse pitches. Zoals die van de gezonde basisschool van de Toekomst, gepresenteerd door Andrew Simons. Op deze scholen bewegen kinderen meer gedurende de dag en eten ze met elkaar een gezonde lunch.

Goede voorbeelden
Inspiratie, kennisdeling en verbinding waren de belangrijkste ingrediënten voor deze Groente-TOP. Inspiratie kwam vooral van de deelnemers zelf door het delen van best practices: activiteiten en concepten die succesvol zijn zoals Tommies sportteam, Good Baby Food. Aan de hand van zes thema’s:  Onderwijs, Voorlichting, Marketing, Groente-innovatie, Personalised medicine en Gezonde voeding 0-4 jarigen, zijn de ruim honderd bezoekers aan de TOP aan de slag gegaan om concrete plannen te realiseren.

Stichting Food for a better lifestyle
Koen Joosten eindigde, namens Stichting Food for a better lifestyle met de belofte om het gesprek aan te gaan met de overheid om ook met hen de verbinding te maken om gezamenlijk echt verandering tot stand te brengen. Stichting Food for a better lifestyle is een initiatief van GroentenFruit Huis, Platform Gezonde Voeding 0-4 jarigen en Koppert Cress.

BRON: Groentenet

Reacties zijn gesloten.