Catering en Gastronomie helpen de Gezonde School

Mijn klanten zijn de Horeca Ondernemers. Zij hebben net zo’n klap meegemaakt als mijn bedrijf tijdens de lockdown. En nu we de scherven aan het oprapen zijn blijken de cateraars de grote verliezers te zijn. Immers er zijn geen bijeenkomsten meer, bedrijven en met name de overheden zijn grotendeels thuiswerkend. Dankzij de NOW zijn er nog geen massa ontslagen maar het is ongelooflijk hoe zo’n mooie industrie zo te lijden heeft.

Er wordt landelijk via honderden initiatieven al meer dan 10 jaar gezocht naar een oplossing voor gezondere schooljeugd. Helaas stranden deze ideeën meestal bij ge- brek aan geld of in praatgeld. Geld dat bedoeld is voor gezonde kinderen werkt tot een verstoft rapport. Een daadwerkelijk bord met gezonde lunch zit er niet in. Maar we gaan het wel ooit doen, ergens in de toekomst, ALS we een platform hebben, ALS de Tweede Kamer instemt, ALS we een suikertaks hebben als inkomstenbron, ALS ……

Het onderzoek uit Limburg maakt het klip en klaar. Gezonde schoollunch werkt. Niet wit- tebrood met hagelslag maar groenten, vette vis, vers fruit. En daar les over geven. Aan- vullend onderzoek is niet nodig. Want het Voedingscentrum is duidelijk over wat er in een lunch hoort. En zo zijn er vele Nederlandse onderzoeken die bewijzen dat gezonde voeding zorgt voor betere gezondheid en gedragsverandering van kinderen en hun ouders.

Het ontbreekt ons echter aan geld om het te doen. En dat geld zit hem voornamelijk in de handjes en de kennis. Groenten zijn voedzaam en zeer betaalbaar. Ook de overige ingrediënten zijn niet de hoofdkosten. Een school heeft echter geen professionele keuken én geen kennis om een goede maaltijd te bereiden. De cateraars wel.

In deze Corona-periode zijn er bosjes problemen. Maar er zijn ook kansen. De overheid betaalt via de NOW de thuiszittende catering medewerkers. De kook faciliteiten staan stil. Zet de corona-loonsubsidie nuttig in! Maak met behoud van de NOW gezonde maaltijden voor scholen. Lever dat in grote schalen en laat de kinderen of de vrijwilligers dit verdelen over de borden. Serveer er fris vers water bij en je hebt minimale kosten en blije kinderen. Je kunt het volgende week al geregeld hebben en het kost geen cent arbeid extra. Hopelijk, op 1 juli 2021, als de NOW over is en Nederland weer normaal is, hebben we veel ervaring opgedaan. Hoe we dan verder gaan? Dat zien we dan wel.
We hebben nu een unieke kans om cateraars aan de gang te houden en kinderen goed te voeden. Deze kans van lage kosten komt, mag ik hopen, nooit meer. Dus snelle actie is nodig. De toekomst heeft haast.

Reacties zijn gesloten.