Column Hele Westland – Wat gezond is voor de mens is gezond voor het milieu

In het tv programma ‘Hoe Word Ik 100 #HWI100’ wordt, zonder ouderwetse diëtisten, uitgelegd wat echt voedsel met je doet. Als je eet op de manier waarvoor jou lichaam honderdduizend jaar geleden gebouwd is kunnen welvaartsziekten zoals Obesitas en Diabetes2 heel snel opgelost worden. Stuitend om te zien wat er uit de voorraadkast van de 6 zieke kandidaten kwam. Het leek wel een distributiedepot van Unilever. Maar ja, als je alle reclames over kant-en-klaar voedsel, tussendoortjes en al die suikerdrankjes en repen geloofd, dan ga je vanzelf de mist in.

Vers voedsel kun je niet 14 dagen van te voren klaar maken, zonder toevoegingen van veel zout, suiker of speciale chemicaliën. Vers voedsel is vers, punt uit.
In de komende periode zal er uitgelegd gaan worden, dat de mens door veel groenten te eten, veel beter functioneert. Niet omdat het moet, maar omdat de mens gemaakt is om groenten te eten.

Natuurlijk is vlees een energiebron, maar daar heb je niet zoveel van nodig. Groenten zijn en blijven de basis. En dat is maar goed ook. Want mensen voeden met groenten geeft een enorme verbetering van het klimaat.

Er zijn wat mensen aan het rekenen gegaan over hoeveel vierkante meter je nodig hebt om je bord te vullen. En dat geeft enorme verrassingen. Want dat stukje vlees heeft een enorme impact op de hoeveelheid aardoppervlak die je daar voor nodig hebt. En natuurlijk komt daar nog CO2 en energie etc. aan te pas, maar reken maar eens mee.

Vlees

Elke gram vlees die je maakt vraagt oppervlakte. Een vleesstier moet gras eten. En dat gras groeit niet altijd jaarrond. Dan kun je hem in de winter bijvoeren met krachtvoer dat zijn oorsprong weer in Brazilië of Frankrijk vindt. Als je een vleesstier in het weiland zet dan kun je, naar inschatting, 1,5 stieren op een ha produceren. Die slacht je op het juiste moment en dan krijg je, los van de botten en het afval, zo’n 30 gram vlees per m2. Nederland eet gemiddeld 200 gram vlees per dag dus zeg maar 7 m2. Elke veeboer zal tegenwerpen dat geen mens gras eet, en het daarom wel handig is dat er beesten zijn die van gras vlees maken. En dat klopt natuurlijk. Totdat je bossen gaat kappen of akkerbouwgrond gaat gebruiken om diervoeding te maken. Want dan klopt het verhaal opeens niet meer. Een vleesveehouder kan per ha, met de huidige vleesconsumptie, 4 mensen voeden.

Groenten

Als je 250 gram groenten per dag eet dan begint een tomatenteler te lachen. Want die haalt 50 kg groenten van een m2. Dus een tomatenteler voedt per hectare ruim 5000 mensen! Maar een bloemkoolteler met minimaal 2 teelten per jaar haalt ook lachend 5 kg per m2. Toch goed voor 200 consumenten. En teel je winterpeen dan is 7-10 kg per m2 ook mogelijk. Kortom groentenproductie is perfect om de mensheid te voeden. Het is perfect om een hoge opbrengst per hectare te halen en het is nog eens goed voor het milieu ook. Want de tuinbouw heeft geen CO2 uitstoot, gekker nog, we gebruiken CO2.

Laten wij als het Hele Westland nou eens deze boodschap over de toonbank gooien naar onze consumenten. Wij, de tuinbouw, voeden tientallen miljoenen mensen, we maken en houden ze gezond en we zijn zo schoon op het milieu, dat niemand zich daar voor hoeft te schamen.

Reacties zijn gesloten.