De waarde van het Westland

Afgelopen week was het stil in het Westland. Alles wat voedingstuinbouw ademt, teelt, bouwt, verpakt, verhandelt, financiert of regeert was aanwezig in Berlijn op de Fruit Logistica.

Nederland verscheept jaarlijks 8 miljard euro aan groenten en fruit naar Duitsland. Dit zijn ongesubsidieerde hoeveelheden waar een zeer positieve bijdrage aan de betalingsbalans uit voortvloeit. Met een lage impact op het milieu; gezonder dan al dat vlees; beter dan al die pakjes en zakjes. En dat doen we als een natuurlijk organisch samenwerkende machine die dit zonder piepen en kraken al van oudsher mogelijk maakt. Op de Fruit Logistica vertellen veel landen dat ze veel ananassen en/of tomaten verkopen. Deze zeer ouderwetse benadering van: mijn-product-is-goedkoper-dan-het-jouwe, heeft in een tijd van afnemende groenten- en fruitconsumptie geen effect meer.

Daarom hebben de Nederlandse voortrekkers in de tuinbouw besloten er een extra nieuwe dimensie aan te geven.
Een professionele stand waar je als bedrijf of organisatie bij kunt aansluiten en van mee kunt profiteren. Waar in plaats van kippenpootjes (wat doen die eigenlijk op een AGF beurs?) gezonde en mooie groenten- en fruitgerechten geserveerd worden. Waar lezingen gegeven worden en wat dé ontmoetingsplaats is voor internationale besluitvormers en pers. Waar uitgelegd wordt waarom we beter zijn en oplossingen voor de hele wereld worden uitgedragen.

De eerste keer iets compleet anders doen is altijd eng. En als je samenwerkt heb je nooit 100% controle. Maar je hebt wel veel meer dan 100% bereik. Stel je voor dat we door betere branding en gebundelde krachten van die 8 miljard nou eens 9 of zelfs 10 miljard kunnen maken? Dan wordt de tuinbouw in Nederland en in de rest van de wereld weer een stuk mooier en profijtelijker. En als je de kracht van Mainport Rotterdam ook nog eens kunt koppelen aan de Greenports dan word je wel een hele stoere gesprekspartner voor overheden. Als Westland samenwerken met Barendrecht wordt door elke ondernemer met verstand al lang gedaan. Net zoals Venlo met Noord-Holland-Noord. Denk je dat het een Duitser een biet kan schelen, op welke locatie het inpakstation van zijn gekochte tomaten staat? Groot denken en samenwerken zou makkelijk moeten zijn voor een landje dat zo klein is dat als je het op de wereldkaart aanwijst, het onder je vingerkootje verdwijnt. Samenwerken en de faam van Holland groter maken kan alleen door ego’s en gewin, juist niet als eerste prioriteit te zien.

Daarom wederom diepe buiging richting GroentenFruitHuis en Westland Marketing die in staat zijn om zo groot te denken. Met deze visie kan Nederland zich op de kaart zetten als hofleverancier van de gezondste voeding van de wereld; namelijk van groenten en fruit. Met het Westland als centrum in een trotse hoofdrol.

Misschien moeten we dáár eens een musical over maken?

Bron: Hele Westland

Reacties zijn gesloten.