Duitse voorlichters op werkbezoek in Westland

“Frau Antje macht auf Grün” – over verduurzaming van Nederlandse tuinbouw

Voorlichters van het Duitse landbouwministerie hebben onlangs het Westland bezocht, om zich persoonlijk te informeren over de actuele stand van de Nederlandse tuinbouw. Tijdens het werkbezoek met als titel “Frau Antje macht auf Grün” bezocht de Duitse delegatie projecten en bedrijven die bijdragen aan de verduurzaming van de Nederlandse tuinbouw. Het Duitse voorlichtingsteam geeft Duitse consumenten, bedrijven en overheidsinstellingen voedings- en tal van ander adviezen over levensmiddelenproductie, herkomst en wet- en regelgeving.

Op het kennisintensieve programma stond o.a. een bezoek aan Koppert Biological Systems, het World Horti Center, het Tomato Trial Center van Rijk Zwaan en Koppert Cress. Het programma en de ontvangst van de Duitse delegatie is gecoördineerd door Jochem Wolthuis vanuit Duitsland Desk Agri, Food & Flowers en mede mogelijk gemaakt door GroentenFruit Huis.

 

Toekomst van groenten en fruit

Dat de gehele glastuinbouw gebruik maakt van biologische bestrijding en bestuiving maakte indruk op de Duitse delegatie tijdens het bezoek aan het Experience Center van Koppert Biological system. Aansluitend kwamen bij het bezoek van het World Horti Center, onder leiding van Marc Zwinkels, een groot aantal thema’s en innovaties aan bod, zoals de plukrobot van Priva. Grote interesse was er voor de omschakeling van gas naar nieuwe energiebronnen zoals geothermie.

Ook was er voor het thema vertical farming met led-verlichting veel belangstelling. Het grote assortiment van vruchtgroenten, het proeven ervan en het bezoek van de tomatenkas met meer dan 100 tomatensoorten bij Rijk Zwaan leverde veel gesprekken op over de toekomst van groenten en gezonde voeding. Hierop haakte ook Rob Baan in bij het bezoek aan Koppert Cress. Duitsland en Nederland geven bij elkaar opgeteld grofweg 500 miljard Euro aan gezondheidszorg uit. Een toename van de AGF-consumptie zou deze kosten kunnen verlagen, aldus het betoog van Rob Baan. De Duitse delegatie onderstreepte dit.

 

Focus op milieuaspecten

Onderdeel van het bezoek aan Koppert Cress was een toelichting vanuit GroentenFruit Huis over duurzaamheid in de groente- en fruitsector. Daan van Empel, beleidsmedewerker Duurzaamheid, gaf in vogelvlucht aan welke resultaten er in Nederland reeds behaald zijn op diverse duurzaamheidsthema’s. Vanuit het centrale vertrekpunt dat de groente- en fruitsector zorgt voor de beschikbaarheid van gezonde en duurzame voeding, is een duidelijke verbinding te leggen met de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties. Dat de groenten- en fruitsector een belangrijke bijdrage kan leveren aan het behalen van de SDG’s, was een herkenbaar punt voor de Duitse gasten, echter werd nadrukkelijk aangegeven dat aandacht voor een duidelijke en onafhankelijke onderbouwing van de stappen die gezet worden essentieel is. Dat sloot aan bij de toelichting op het nieuwe certificatieschema ‘on the way to Planet Proof’, als onafhankelijk certificatieschema voor de plantaardige sectoren met focus op de milieuaspecten.

Reacties zijn gesloten.