Dutch Cuisine pleit voor groenten als het nieuwe medicijn

Meer groenten en minder vlees op het bord en meer koken met producten van het seizoen en uit de buurt. Dat zijn een paar doelstellingen van Dutch Cuisine. Een beweging die mensen bewust wil maken van gezond en lekker eten. Niet alleen vanuit het oogpunt van gezondheid, maar ook vanuit een maatschappelijke verantwoordelijkheid om straks negen miljard mensen te kunnen voeden op de wereld.

Maandag organiseerde de groep een bijeenkomst om persrelaties bij te praten en duidelijk te maken waar Dutch Cuisine voor staat. Uitganspunt daarbij is de Nederlandse eetcultuur, juist omdat die zo onderbelicht is. Door te laten zien welke gerechten er gemaakt kunnen worden met Nederlandse seizoensproducten, wil een groeiende groep koks samen met enkele horecapartners, waarmee een zogenaamde ‘Greendeal-overeenkomst’ is afgesloten, gasten en gebruikers bewust maken van gezonde en smakelijke voeding. Vis en vlees wordt hierin voor een deel ingeruimd voor meer groenten. De aloude verhouding 80 procent vlees of vis en 20 procent groenten, wil deze groep ombouwen naar een verhouding 20/80. Een verhouding die op termijn niet alleen de volksgezondheid ten goede komt, maar er ook voor zorgt dat de beschikbaarheid van voedsel voor negen miljard mensen is gewaarborgd.

Dutch Cuisine WFC perspresentatie 13 6 2016 print-102 (Small)

Medicijn

Rob Baan, eigenaar van het recent met de Willem 1-duurzaamheidsprijs onderscheiden bedrijf Koppert Cress dat gespecialiseerd is in ‘smaakplantjes’, vergeleek het eten van groenten met medicijngebruik: “Het is vreemd dat groenten tal van stoffen bevatten die goed zijn tegen onze belangrijkste welvaartsziekten als gevolg van verkeerd eten, maar dat we juist voor die ziekten medicijnen voorschrijven.” Baan ziet daarom het eten van groenten als het nieuwe medicijngebruik en pleit tevens voor een minister van Voeding en Volksgezondheid.

Principes

Dutch Cuisine hanteert vijf principes bij het gezond en verantwoord koken: cultuur, gezond, natuur, kwaliteit en waarde. Vijf ambassadeurs van Dutch Cuisine gingen tijdens de bijeenkomst op deze principes in. Bij het hanteren hiervan blijkt het niet uitsluitend te gaan om biologisch en fairtrade, wél van belang zijn kernwaarden als kwaliteit, gebruikmaken van wat de natuur biedt en geen kunstmatige toevoegingen.

Dutch Cuisine moet uitgroeien tot een internationale propositie, die zo uniek is dat het als toekomstig exportproduct in kennis kan worden ingezet. “Een verhaal dat binnen drie jaar in één adem genoemd wordt met Dutch Design”, aldus chef-kok Albert Kooy, één van de initiatiefnemers. De ‘beweging’, zoals zij zich graag noemen, gaat zich de komende jaren focussen op een aantal programma’s bij events en vakbeurzen, om meer aanhangers te krijgen. Dutch Cuisine gaat dat organiseren in samenwerking met overheid, onderwijs, lokale chef-koks, producten, zorginstellingen en deelnemende partijen aan het Greendeal-akkoord binnen de horeca, zoals Albron en Sligro.

Bron: @FoodClicks
Auteur: Steffen van Beek

Reacties zijn gesloten.