Frans Timmermans leert innovatieve glastuinbouw kennen

Frans Timmermans, het PvdA-kopstuk dat zich onlangs in een lezing kritisch uitliet over de glastuinbouw, is op bezoek geweest in de glastuinbouw. Samen met Laura Bromet (GroenLinks), Westlandse burgemeester Bouke Adema en Kyra Broeders (Glastuinbouw Nederland) was hij op uitnodiging van Rob Baan op bezoek bij Koppert Cress. Op een duurzame manier te werk gaan, met respect voor werknemers, hun gezondheid, en de rest van de samenleving. Het kan!

Bij binnenkomst sprak de delegatie in de bedrijfskeuken met KLIEK (SFYN), een stichting opgericht door enthousiaste en gedreven jongeren die voedselverspilling tegengaan door kliekjes om te toveren tot heerlijke gerechten. Koppert’s zusterbedrijf Division Q is druk bezig met experimenten om de glastuinbouw vooruit te helpen op het gebied van duurzaamheid en innovatie. Ze onderzoeken bijvoorbeeld hoe CO2 direct uit de lucht gevangen kan worden en ontwikkelen drones die kiemplantjes beschermen tegen motten.

Vervolgens in een gezamenlijk gesprek stond het belang van de sector centraal en kwamen een aantal belangrijke onderwerpen aan bod als energie, arbeid, automatisering, verduurzaming en robotisering. Uit de discussie bleek dat de aanwezigen het niet altijd met elkaar eens zijn, maar nu vooral kijken waarin we elkaar kunnen vinden. Geconcludeerd kan worden dat begrip en samenwerking van weerszijden hierin cruciaal is en zeker een vervolg zal krijgen.

Koppert Cress hecht veel waarde aan de gezondheid en het welzijn van haar werknemers. Zo krijgen alle medewerkers gratis gezonde lunches aangeboden, echter wordt dit voor 80% belast. Onrechtvaardig, vindt het bedrijf, en iets waar ze al jaren een rechtszaak over voeren.

Een groot deel van de werknemers in de glastuinbouw is arbeidsmigrant. Ook Koppert Cress werkt met arbeidsmigranten, neemt haar verantwoordelijkheid en ondersteunt werknemers onder andere door taallessen aan te bieden en te helpen bij huisvesting.

De toekomst is groen, sociaal en eerlijk. Het kan! Op een duurzame manier te werk gaan, met respect voor werknemers, hun gezondheid en de rest van de samenleving. Laat het een voorbeeld zijn voor de rest van de sector.

Reacties zijn gesloten.