‘Geïnspireerd door Westland’

Groenteofficier. Ambassadeur van de tuinbouw. Übergroenteboer. Man met een groene missie. De meest uiteenlopende termen zijn gebruikt (en bedacht!) om Rob Baan te beschrijven. En dat is niet voor niets. Nog dagelijks vergaart en deelt hij kennis, weet hij zijn bedrijf Koppert Cress naar een nog hoger niveau te tillen, zet hij zich persoonlijk in om van Nederland de gezondste delta van de wereld te maken en bedenkt hij nieuwe concepten om dit te bewerkstelligen.

Zijn inzet wordt gezien, gewaardeerd en beloond; zelfs met Koninklijke onderscheidingen. Wat maakt deze inmiddels 61-jarige ondernemer zo succesvol, op welke manieren wijdt hij zich aan zijn missie en waarom is deze in Haarlem geboren politiezoon onlosmakelijk verbonden met regio Westland? Tijd om Rob Baan eens goed aan de tand te voelen.

 

GROENTEN ZIJN DE BASIS VAN EEN GOEDE GEZONDHEID

Zijn missie steekt hij niet onder stoelen of banken. Rob is ervan overtuigd dat het eten van groenten de basis is van goede gezondheid. “Ons lichaam is gemaakt om planten te verteren en de nodige voedingsstoffen eruit te halen. Dat was 170 duizend jaar geleden zo en dat is het nog steeds.” Toch wordt er tegenwoordig veelvuldig gegrepen naar potjes pillen om aan de inname van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitaminen en mineralen te voldoen. “Als we gemaakt waren om pillen in te nemen, dan had er wel een pillengleuf in ons lichaam gezeten.”

De kiem voor deze gedachte is al vroeg gezet. Zijn vader nam de kleine Rob mee naar bossen en duinen en leerde hem welke planten hij kon eten. Meer dan 22 jaar werkte Rob in de zaadindustrie en hij reisde daarvoor de hele wereld over. Zijn kennis groeide en hij kwam tot inzicht dat Nederland, met name Westland, de beste capaciteiten bezit voor het telen van zaden en groenten en voor het transport en de distributie ervan. Ons land beschikt volgens hem ook over de beste universiteiten; zowel medische als op het gebied van agricultuur. “Ze werken alleen niet goed samen,” is zijn conclusie.

 

VAN CHEF-KOKS NAAR GEZONDHEIDZORG MET DUTCH CUISINE

Een conclusie waardoor hij zich overigens niet uit het veld laat slaan. De overname van Koppert Cress in 2002 was het startpunt om van Nederland de gezondste delta van de wereld te maken. Dat doet hij door zich direct en doordacht tot de juiste doelgroepen te richten. “Ik legde de focus eerst volledig op chef-koks.” De fameuze en imposante keuken op de locatie van Koppert Cress in Monster is daar een mooi middel voor. “Zij zijn het die cressen (zaailingen van unieke planten, met elk hun eigen invloed op de zintuigen) gebruiken om gerechten een geheel nieuwe dimensie te geven.” Zonder overtollig zoutgebruik of chemische toevoegingen; de microgroenten zijn gezond en bezitten waardevolle voedingsstoffen.

Inmiddels worden de cressen gegeten in restaurants over de hele wereld. Tijd om de gezondheidszorg erbij te betrekken, vindt Rob. “De groenteconsumptie moet in alle leeftijdscategorieën gestimuleerd worden en daarvoor is de samenwerking tussen de groentesector en zorgverlening cruciaal.” De aftrap van deze samenwerking vond plaatst tijdens het Groentecongres in 2015. “De topkoks van Dutch Cuisine hebben een nieuw smakelijk gerecht van bietjes en bosworteltjes ontwikkeld dat in het Erasmus MC-Sophia Kinderziekenhuis wordt aangeboden aan de opgenomen kinderen.”

Rob is initiatiefnemer, ambassadeur en sponsor van Stichting Dutch Cuisine. Een initiatief om duurzaam, lekker en gezond eten gemakkelijker en aantrekkelijker te maken. De ambassadeurs, sponsors en samenwerkingspartners zijn van mening dat Dutch Cuisine als verbindende schakel de verduurzaming van de voedselconsumptie kan versnellen. Goed voor de Nederlandse economie én voor de planeet.

 

MEERDERE WEGEN LEIDEN NAAR ROME

Terug naar de gezondheidszorg. Niet alleen in het Erasmus MC wordt er aandacht geschonken aan gezonde voeding. Het Radboudumc is al goed op weg met het concept FoodforCare. “Het duurzame voedingsconcept werpt zijn vruchten af. Het lijkt erop dat het als resultaat heeft dat de opnametijd van patiënten met een dag wordt verminderd!”

Dat betekent niet dat Rob achterover kan leunen. “Artsen krijgen tijdens hun hele opleiding maar een paar uur les over voeding. Dat klopt simpelweg niet, voorkomen is toch beter dan genezen?” Het is dan ook geen verrassing dat hij Tamara de Weijer hoog in het vaandel heeft staan. Tamara is huisarts met een passie voor de rol van voeding en leefstijl in relatie tot gezondheid en ziekte. Zij gaat liever met leefstijladviezen aan de slag, dan dat zij medicatie geeft voor leefstijlgerelateerde problemen. “Het is heel belangrijk wat Tamara doet. Wist je dat door middel van de juiste voeding het aantal Diabetes 2 patiënten aanzienlijk kan worden teruggedrongen?”

Een nieuwe televisiezender is een ander project waarmee Rob voeding en gezondheidszorg combineert. “Het Food First Network is unieke samenwerking tussen artsen, koks, voedings- en bewegingsdeskundigen. Ze helpen met het kiezen, kopen en koken van maaltijden die voor verschillende doelgroepen optimaal zijn. Dat kan zijn voor Diabetes 2 patiënten, maar ook voor MSpatiënten of mensen met de ziekte van Crohn.” Rob wil dat deze patiënten via de verzekering toegang krijgen tot de informatieve programma’s die deze zender vanaf oktober 2017 uitzendt.

 

EN NU HET BEDRIJFSLEVEN

Een derde belangrijke doelgroep is het bedrijfsleven. Ook daar bedacht Rob een briljant concept voor; Rob & Bob Fair Food. In dit bedrijfsrestaurant, waar anders dan bij Koppert Cress te Monster, is het menu gebaseerd op de principes van Dutch Cuisine. Onderdeel daarvan is onder andere de verhouding groenten en vlees van 80/20. Medewerkers krijgen dagelijks gratis een keuzemaaltijd aangeboden, waarin veel groenten is verwerkt. “Laat dit een voorbeeld zijn voor bedrijven. Personeel is het meest waardevolle bedrijfskapitaal, als werkgever vind ik het belangrijk om positief bij te dragen aan de gezondheid van mijn werknemers.”

Dit concept zorgt overigens wel voor enige opschudding. Rob komt er openlijk voor uit dat hij belasting weigert te betalen over deze gezonde maaltijden. “Gezonde voeding mág toch niet belastbaar zijn?!” De eerste brief naar de Belastingdienst is al gestuurd. “Ik wil graag weten wat de bedoeling is van deze belastingwet. En hem laten aanpassen, dat spreekt voor zich.”

 

WESTLANDERS? GOED VOLK!

Op de vraag aan welke karaktereigenschappen hij zijn geboekte successen te danken heeft, antwoordt hij: “Als ik iets in mijn hoofd heb, dan ga ik er gewoon voor. Het draait bij mij om het ‘waarom’, dat verlies ik nooit uit het oog. En misschien ben ik wat eigenwijs. Gelukkig maar, want daardoor is onder andere mijn missie om van Nederland de gezondste delta van de wereld te maken, overgenomen door de politiek.”

Hij denkt nog even na. “Daarnaast laat ik mij door van alles inspireren. Met name door het Westland. Ik ben afhankelijk van deze regio. Het innovatieve karakter, de beroepseer, de arbeidsmentaliteit. Ja, het is een goed volk.” Rob vindt wel dat Westlandse ondernemers wat trotser mogen zijn en zich minder bescheiden mogen opstellen. “Een beetje meer fierheid kan geen kwaad. Zolang je weet waarom je iets doet, kan je daar vol overgave voor gaan en daar mag je trots op zijn.” Al snel is het bruggetje gemaakt naar de mooie onderscheidingen en prijzen die hij in ontvangst heeft mogen nemen. “Waar ik zelf in het bijzonder trots op ben, is dat ik ben gedecoreerd als Officier in de Orde van Oranje Nassau. Toen ik de kerk op de bewuste ochtend binnenstapte en mijn familie, vrienden en kennissen zag zitten, moest ik huilen als een kind.”

Is er een eindpunt voor Rob Baan? “Nee, ik blijf aan mijn missie werken. De ideeën daarvoor blijven ook opborrelen.” Zo vertelt hij over het idee van De Koppert Crèche: een crèche waar zijn werknemers gebruik van kunnen maken én waar uiteraard aandacht wordt geschonken aan gezonde voeding.

Rob Baan is niet alleen een man met een missie, Rob Baan ademt zijn missie.

Reacties zijn gesloten.