GEZOCHT: Steun voor herziening Belastingwet

Rob Baan is een petitie gestart om de politiek te bewegen een onbelaste gratis gezonde werklunch mogelijk te maken.

In de video waarin hij zijn standpunt uit de doeken doet, loopt de directeur van tuinbouwbedrijf Koppert Cress in Monster te hoop tegen de wet uit 1964, die een gratis maaltijd aan medewerkers beschouwt als loon in natura. Over de waarde van die lunch moet de medewerker dus belasting betalen. De gratis lunches die Koppert Cress sinds 2016 heeft verschaft, komen Baan op een belastingschuld van een ton te staan.

Ouderwetse wet anders interpreteren

“Die wet is ouderwets en moet anders worden geïnterpreteerd of herzien”, aldus Baan. Die andere interpretatie, die een gezonde lunch gelijkstelt aan het ter beschikking stellen van veilige arbeidsomstandigheden en weghaalt uit de sfeer van beloning, is aan de rechter. De rechtbank in Den Haag ging vorige maand niet mee in die andere interpretatie. Of de Hoge Raad dat in hoger beroep wel doet, is de vraag.

Beroep op Tweede Kamer

Rob Baan kijkt daarom ook vast naar de politiek. Als de wet uit 1964 moet worden herzien, dan is dat aan de leden van de Tweede Kamer, stelt Baan. Aan hen stelt hij de vraag of ze goed werkgeverschap willen belonen of belasten. Werkgevers zouden met een gratis gezonde lunch hun werknemers fitter kunnen houden en dat is nuttig en logisch zowel uit oogpunt van volksgezondheid als van economie. Voor de teelt en handel van groente en fruit zou de onbelaste gratis lunch bovendien een flinke impuls kunnen zijn.

De petitie kan online ondertekend worden.

BRON: Ton van der Scheer / GFActueel.nl

Reacties zijn gesloten.