Gezond eten is eigenlijk verschrikkelijk duurzaam

Beseffen we eigenlijk wel hoe goed wij zijn als groenten en fruit specialisten. Naast dat wij een supergezond product maken, doen we dit ook nog eens met een minimale klimatologische voetafdruk. Deze informatie kwam op ons af tijdens de Klimaattop in Rotterdam. Het thema was ‘Breng Parijs naar Nederland’. Voor het eerst voelde je dat klimaatverandering, ecologie en duurzaamheid geen ‘Modewoorden’ meer zijn, maar dat het ‘Werkwoorden’ zijn. Wij kunnen, zowel de Shell’s en Eneco’s van deze wereld, maar ook de consument, niet meer wegkijken. Er werden krasse uitspraken gedaan. Over 10 jaar worden er geen benzine- en dieselauto’s meer verkocht. Dus heb je een garagebedrijf, denk dan goed na of je over 10 jaar nog oldtimers gaat repareren. Als we een warmterotonde gaan maken, vergeet die koppeling met de EON centrale. Er zijn enorme uitdagingen, maar er is één sector die er positief uitsprong. De altijd vegetarische tuinbouw!

“Maar”, zult uw zeggen, “ik ben helemaal niet vegetarisch. Ik wil minimaal mijn balletje met jus. Een mooie entrecote met zo’n lekker randje vet. Of van de barbecue zo’n heerlijke Pulled Pork.” Wees gerust, ik heb thuis ook een Big Green Egg en menig lamsrackje is daar al op geofferd. Maar toch nog eens even die vegetarische tuinbouw. In mijn bedrijfsrestaurant serveren we de lekkerste gerechten met een beetje vlees of vis, als daar behoefte aan is. Dat doen we met de regels van Dutch Cuisine. Maar vooral altijd in de verhouding 80:20 in het voordeel van de groenten. Dus een stukje vlees is max 50 gram. Wat betekent dit voor de duurzaamheid?

Calculatie

Een simpele calculatie. Wij dienen minimaal volgens het voedingscentrum 250 gram groente per dag te eten. Dus groot Rotterdam met 1 miljoen inwoners eet per dag 250 ton groenten. Dat zijn 10 vrachtwagens zeggen de handelaren. Praktijk is overigens dat Rotterdam slechts 5 vrachtwagens per dag eet: 115 ton om precies te zijn. Die 250 ton per dag is te produceren op zo’n 2000 ha. Vollegrondsgroenten en kasgroenten door elkaar.

Rotterdam

Rotterdam eet echter op zeker, 215 ton vlees per dag. Als je dat gaat terugrekenen naar bijvoorbeeld rundvlees en je rekent heel ruim dat je maximaal 3 koeien per ha kunt houden, dan heb je ongeveer 85000 ha maar waarschijnlijker 200.000 ha nodig!! Kortom 40- tot 100-voudig van de gezonde groente en het minder gezonde vlees. Zouden wij terug gaan van de kiloknallers naar 50 gram vlees per dag, dan bespaar je als Rotterdam eenvoudig 100.000 ha.

Broccoli

Daarom daag ik wat rekenmeesters uit om te berekenen hoeveel m2 je nodig hebt om een bord te vullen. Begin met broccoli. Als jij 250 gram broccoli op je bord laadt, dan is dat 0,25 vierkante meter. Echter, broccoli kan je minimaal 2 keer per jaar op een veld kweken dus 250 gram broccoli vereist 0,125 m2. Een lapje biefstuk van 100 gram vraagt ongeveer volgens Natuur&Milieu 200 m2. Dus een eenpersoonsmaaltijd broccolisalade met biefstuk kost de aarde 200,125 m2.

Menukaart

Stel dat je op een menukaart deze informatie krijgt, dan zie je in één oogopslag dat de tuinbouw het geweldig doet. Voor natuur en milieu en de consument. Daarom wordt het eens tijd dat overheden alles in de juiste proporties gaat bekijken. Tè vaak is de tuinbouw afgeschilderd als de vervuiler, de energieslurper etc. Ik denk dat als je een Hollandse kippenpoot vergelijkt met het meest luxe product, ingevlogen Peruviaanse asperges, dat die asperges nog vriendelijker zijn èn gezonder dan die goedkopere kippenpoot. Laat de rekenmeesters eens gaan rekenen, dan zal ook blijken dat die catastrofale hoeveelheid vlees die Nederland produceert, niet houdbaar is.

BRON: Primeur

Reacties zijn gesloten.