Greenport brengt stad en tuinbouw bijeen tijdens Dutch Agri Food Week

De Greenport slaat tijdens Dutch Agri Food Week (9-19 oktober) een brug tussen de inwoners van de stad en voedselproductie door de tuinbouw. Dat gebeurt tijdens een aantal inspirerende bijeenkomsten, zoals World Food Day in Rotterdam en gecombineerde excursies bij The New Farm en Tomatoworld.

Tijdens Dutch Agri Food Week (9-19 oktober 2017) staan in heel Nederland voedsel, voedselinnovatie en voedselproductie centraal. Boeren en tuinders, ondernemers uit toeleverende en verwerkende industrie, retail, overheid en wetenschappers laten zien hoe zij werken aan veilig en gezond voedsel voor onszelf en voor straks 9 miljard mensen wereldwijd. Het doel van de week is innovatie te versterken, kennis te delen en vooral ook om te genieten van gezonde voeding.

Dutch Agri Food Week heeft de ambitie uit te groeien tot het nationale podium voor de Nederlandse agrifood sector. De eerste editie vond plaats in 2015 op initiatief van de Topsector Agri&Food, AgriFood Capital, Brightlands Greenport Venlo, FoodValley NL en Greenport Westland-Oostland. In 2016 werd Dutch Agri Food Week bezocht door ruim 30.000 bezoekers, verdeeld over meer dan 100 evenementen, georganiseerd door 300 betrokken organisaties.

 

De stad en de tuinbouw

In de Greenport vindt dit jaar een serie bijeenkomsten plaats (zie http://greenportwo.nl/dutch-agri-food-week voor het complete overzicht). De verbinding tussen de stad en de tuinbouw staat daarbij centraal.

Een overzicht van het programma:

• Tijdens De Gezonde Bustour op 9 oktober brengt een select gezelschap van Tweede Kamerleden, ondernemers en  (regionale) bestuurders een bezoek aan vier topbedrijven in de regio: Koppert Cress, Rijk Zwaan, Koppert Biological  Systems en The New Farm.
• Het Nutshuis in Den Haag organiseert van 11 oktober tot en met 14 oktober ‘It’s all about food’, een uitgebreid  programma met filmvertoningen, talkshows, presentaties, een duurzame markt, kinderactiviteiten, een  wildplukwandeling en een fietstour naar UrbanFarmers. Zo is er de talkshow ‘Food for Thought’, over de toekomst van  ons eten.
• The New Farm in Den Haag en Tomatoworld in Honselersdijk (Westland) organiseren op zaterdag 14 oktober  gezamenlijke excursies en smaaktesten: ‘Groe(n)ten van de buren’. Centrale vraag: Groeit en smaakt een tomaat uit de  kas in het Westland anders dan een tomaat uit de kas in de stad?
• Op 15 oktober vindt World Food Day plaats, in en rond de Markthal in Rotterdam. Een groot aantal food-ondernemers  in de regio laat die dag consumenten zien hoe hun eten wordt geproduceerd, verwerkt en getransporteerd.
• Het Smaaklab van Wageningen University & Research Bleiswijk houdt tijdens Dutch Agri Food Week smaakproeven,  onder meer van 9 tot 15 oktober onder (internationale) bezoekers van de Markthal en tijdens ‘Groe(n)ten van de buren’.
• Daarnaast is er op 12 oktober de Ambitiedag Voedselfamilies bij Inholland Delft, geeft Olaf van Kooten op 13 oktober  het online college ‘Food for the future’, biedt Tomatoworld korting aan op rondleidingen en bieden Bibliotheek  Westland en Tomatoworld een programma voor scholieren.

 

Reacties zijn gesloten.