Groentecongres, dat smaakt naar meer!

Of het een bewuste timing was, weet ik niet, maar op de dag van het Healthy Food Congress kreeg ik aan de lopende band de bevestiging dat groente- en fruittelers de apothekers van de toekomst zijn.

Rob Baan is bestuurder van de Stichting Voeding Leeft. Hij stuurde mij op weg naar deze bijeenkomst een onderzoek toe dat veelzeggend was. In de periode 1990-2017 zijn in 195 landen 11 miljoen doden en 255 miljoen verloren levensjaren genoteerd als gevolg van slecht eten. De effecten van vijftien voedingsmiddelen zijn daarbij onderzocht met steun van de Bill & Melinda Gates Foundation.

Het gerenommeerde Britse medische tijdschrift The Lancet wijdde er een wetenschappelijk artikel aan en concludeerde dat te veel Natrium en te kleine inname van fruit en granen de voornaamste doodsoorzaak zijn. Maar ook de overdadige en schadelijke consumptie van rood vlees in Amerika en Australië sprong eruit.

Foodlog, een van mijn favoriete informatiebronnen voor voeding, citeerde een onderzoek van Tufts University en het Women’s Hospital in Boston over de effecten wanneer 30% van de prijs van groente en fruit zou worden gedekt door een zorgverzekering. In dat geval zouden 1,93 miljoen gevallen van hart- en vaatziekten per generatie in de Verenigde Staten voorkomen kunnen worden. Voor het onderzoek werd gebruik gemaakt van de verzekerden bij Medicare en Medicaid, die een kwart van de Amerikaanse bevolking verzekeren.

In het Beatrixtheater zaten vrijdag jl. ruim 600 artsen en zorgprofessionals bij het Arts en Leefstijlcongres. Zij hoefden zich amper te bedenken om na een oproep van dr Koen Joosten een pamflet te ondertekenen waarin de overheid wordt opgeroepen meer aandacht te geven aan gezonde voeding. De volgende vijf uitgangspunten waren daarbij geformuleerd:

  1. Bevordering gezond voedings- en leefstijlpatroon als onderdeel bij ieder medisch consult.
  2. Meer aandacht voor de gezondheidswaarde van groente en fruit en dit structureel vastleggen (onafhankelijk beoordeling).
  3. Meer aandacht voor belang en effect van voeding en leefstijl in de scholing van basisartsen, verpleegkundigen en praktijkondersteuners.
  4. Maatwerkoplossingen voedingsconcepten in ziekenhuizen en zorginstellingen: betere smaak, kleinere porties, en zout volgens de norm.
  5. Verbinding medische en tuinbouwsector om kennis te bundelen en gezondheid te bevorderen: matchmakers zijn hiervoor nodig (bij voorkeur met steun van het ministerie van VWS én LNV).

Een tiental representanten vanuit de groente- en fruitsector schaarde zich ook achter dit pamflet. Staatssecretaris Paul Blokhuis (VOLKSGEZONDHEID, Welzijn en Sport) nam er kennis van. Schrijnend was dat zijn ambtelijke ondersteuners de appel liever doorschoven naar het ministerie van Landbouw waar gezondheid, juist geen prioriteit geniet. Rob Baan verzuchtte andermaal dat een ministerie van Voeding én Gezondheid harder dan ooit nodig is.

 

Innovatiecoach Herman Poos speurt namens Rob Baan naar ontwikkelingen op het gebied van voeding en gezondheid die een bijdrage leveren aan het creëeren van de gezondste delta ter wereld.

Reacties zijn gesloten.