Healthy Food Congress, van kool tot keutel

Elk jaar wordt er een wereldwijd congres voor medici en voeding gehouden: het ‘ESPEN’ congres. En dit jaar is The Hague het centrum van de wereld. Het thema is ‘Nutrition meets Innovation’. Omdat de zaal in het WorldForum toch geregeld was, hebben we besloten om er, een dag vooraf aan het grote congres, te gebruiken om het ‘Healthy Food Congres’ te houden. Organisatoren zijn Groenten Fruit Huis, Erasmus MC, Voedingscentrum, Westland Marketing en Koppert Cress. Tijdens dit congres willen we wetenschappers laten uitleggen hoeveel gezondheid de natuur ons biedt in de vorm van Groenten en Fruit. Onlangs zijn er, ook in Nederland, artikelen verschenen met als thema, geen ‘Pillen maar Paprika’s’. Recente studies rond broccoli en andere Brassica’s laten de ongelofelijke kracht van de glucosinolaten zien. De stichting Arts en Voeding pleit voor reparatie en preventie van ziekten door voeding, en daarmee bedoelen ze natuurlijk groenten. Zelfs de supermarkten zien eindelijk, na 20 jaar daling, weer de eerste groei van groenten-omzet. Eindelijk erkenning?

Het congres is bedoeld voor tuinbouwondernemers, beleidsmakers van de overheid en verzekeraars, de supermarktinkopers, wetenschappers en voedings-geïnteresseerden, studenten, artsen en diëtisten. (Afhankelijk van het aantal aanmeldingen spreken de sprekers voornamelijk in het NEDERLANDS, ze weten dat er zeer veel leken in de zaal zullen zitten, dus met moeilijke woorden zal je niet scoren.) Je kunt over metabolisme praten, ik heb het liever in de stijl van “van kool tot keutel”. Immers, alles wat die groenten met je lichaam doen, tot het moment dat je het doortrekt in de wc, is van belang voor ons én voor de wetenschap.

Er komen veel medische studenten die nu van hun universiteiten eisen, dat er meer les over echte groenten en verse producten gegeven wordt. Kortom zelfs de pauzes zijn interessant om de meest diverse mensen bij elkaar te zien. De zaal wordt helemaal in groenten en fruitstijl aangekleed. Dat weten wij als tuinbouwsector wel te regelen. Maar deze aankleding zal tijdens het hele congres blijven, dus als later in de week de lezingen over ultra processed medisch voedsel gaan, dan is het decor nog steeds die tomaat. Onze groenten kijken dan de zaal in met een glimlach en denken, ‘kijk ze eens knutselen, dat is bij ons niet nodig’.

En nu mijn oproep, kom vooral naar het congres, wij doen onze stinkende best het zeer interessant te maken. Je krijgt maar eens in de 10 jaar zo’n kans om een groep knappe sprekers en gemotiveerde artsen bij elkaar te krijgen. Denk niet, ik ga dit niet snappen. Ook deze tuinder is niet wetenschappelijk opgeleid, maar hij pikt er wel elke keer weer een graantje van mee. Wijs uw slimste medewerker of uw studerende kinderen aan om te gaan, het kost maar €150 en met meerdere collega’s geven we nog korting ook. Onze grote aanwezigheid zal de wetenschap inspireren om meer aandacht aan groenten en fruit te schenken. We kunnen wel een steuntje in de rug gebruiken.

De grote opening wordt gedaan door de huidige burgemeester van het Westland, Sjaak van der Tak. Hij gaat vooruitblikken op zijn nieuwe functie van tuinbouwburgemeester van Nederland in zijn nieuwe functie van Voorzitter LTO Glaskracht en het belang van de kruisbestuiving van de medische en tuinbouwsector benadrukken.

 

U kunt alle informatie vinden onder @GroenteCongres, groentecongres.nl, of info@groentecongres.nl

Reacties zijn gesloten.