Het Hele Westland: Hoe krijgen we 250 gram groenten en twee stuks fruit in de gemiddelde Europeaan?

Het voedingscentrum heeft gesproken. Eindelijk! Want er was veel mis met de oude Schijf van Vijf. Over veel zaken zullen de puristen blijven strijden. En nog steeds zie je belangengroepen strijden of ze wel genoeg en positief in beeld komen. Het ontstaan van de Schijf van Vijf komt voort uit de Amerikaanse aanbevelingen betreffende voedsel. Door de enorme lobbyclubs in de USA is het een partij armpje drukken geweest van de vleeslobby, de graanlobby, de proces-industrie, de vethandelaren, de melkboard en de suikerproducenten. Het wangedrocht dat daar uit voortkwam is nog steeds te zien in het huidige Amerikaanse straatbeeld. Mensen zijn compleet verkeerd gevoed en de farmaceutische industrie lacht in zijn vuistje, want die zit in een groeimarkt. En dat allemaal vanwege verkeerd voedsel.

Zoals ik de nieuwe Schijf van Vijf lees, zie ik een grote verschuiving naar onbewerkt voedsel. Dus verkoop uw aandelen voedingsindustrie en investeer op vers. Maar leuk zo’n aanbeveling; hoe kun je daadwerkelijk zorgen dat onze producten volop gegeten worden? We beschikken niet over budgetten zoals de Twix fabrikant of de ontbijtgranenstunter. Wij, de groenten en fruit producenten, worden aanbevolen door de overheid en wetenschap, en nu?

Als je bij de warme maaltijd 250 gram groenten moet wegkauwen, dan heb je een klus. Dat is teveel werk en teveel massa. We zullen dus de consumptie over twee of drie maaltijden moeten verdelen. En dit maakt de lunch extra belangrijk. Niet meer teren op een boterham met kaas maar daadwerkelijk groenten. De ideale kans voor de bedrijfscatering! Hier zou de overheid een enorme rol kunnen gaan spelen. Op de Groente-Top die vorige week tijdens ons 5000 dagen jubileum is gehouden, kwamen veel belangrijke adviezen naar voren. Met alle kennis die wij in de regio hebben, samen met Rotterdam, Delft en Den Haag hebben we zoveel kennis in huis dat wij de regio de gezondste regio van de wereld kunnen maken. En burgemeester Sjaak van der Tak vindt dat hij daar samen met zijn wethouders de schouders onder moet zetten. Stel je voor dat onze regio het levende bewijs wordt van gezondheid en we die kennis samen met onze producten gaan exporteren.

Zo heb ik gepleit voor BTW-vrije groenten en fruit en geen werkgeverstoeslag op gezonde bedrijfsrestaurants. Waarom moet de overheid geld verdienen aan gezondheid? Hoe gezonder we zijn des te minder we kosten. Als we van de 90 miljard gezondheidskosten nu eens 10 miljard besparen door gezond te eten, dan stelt die BTW echt niets voor. Dus, laten we doen wat we zeggen. De tuinbouw als basis voor de gezondheid en dat gaan we bewijzen en exporteren.

BRON: Het Hele Westland

Reacties zijn gesloten.