Help! Ik ben het effe kwijt.

In 2008 sprak ik uitgebreid met Professor Wim de Ridder. Professor Wim is futuroloog. Zeg maar “voorspeller zonder glazen bol”. Ik praat heel graag met heel slimme mensen. Ze zetten je aan tot hersenkraken. Vaak snappen die mensen ons vak niet en dat geeft juist mooie bruggetjes.

Professor Wim sprak toen de wijze woorden: “STROOM wordt GRATIS. “
Ik zei gelijk, “Jôh”, en daar achter aan: “Wanneer?”
Het wijze antwoord was: “Dat weet ik niet, maar het wordt wel gratis. En het gaat sneller dan je denkt.”
Mijn gedachte was direct: “Wat heb ik hier aan?”

We stonden als bedrijf, qua uitbreiding, voor een mega grote investering. Onze producten gaan over de hele wereld. Waarom zouden ze dat in Nederland blijven kopen? Niet echt duurzaam. Maar als nou mijn productieproces extreem duurzaam zou zijn, dan is dat een verkoopargument.
Los daarvan was ik toen vader van 4 kinderen met een schone toekomstverwachting en hoopte toen ook opa te worden (van inmiddels 4 kleinkinderen).

Elektrisch telen met groene stroom uit Noorwegen werd besloten en met de bekende bijdehandjes als Certhon, PB, KUBO, Lemnis LED en Vyverberg Advies is er een plan in elkaar gefietst waarvan we vooraf zelf niet wisten dat we achteraf zo positief terecht zouden komen. De WKO, die nu als pilot op 40°Celsius draait, geeft ons een overschot aan warmte. Omdat iedereen zijn eigen trots in dit project heeft gestoken stond er in 2010 een bizar gave kas en was de tuinbouw weer een paar stappen verder.

Nu in deze wereld de NOxen, PASsen, CO2’s, bouwstops, boze boeren je om de oren vliegen, ben ik heel trots dat wij All Electric, FUTURE PROOF zijn. Doordat we blijven groeien kan alles nog beter. Door overname van een achterbuur-collega hebben we er opeens een WKK bij. Past dat in het systeem? We puzzelen nog steeds. Warmtecollectie op het dak en warmte uit de sloot. Geothermie. Super! Maar alles draait om elektrisch.

En wat gebeurt er nu? De niet beseffende overheid gaat onaangekondigd (groene) stroom extra belasten. En niet met een beetje. Voor ons bedrijf eventjes met bijna € 200.000!

En nu ben ik het kwijt. We willen van fossiele brandstof af. We investeren zwaar in geothermie. Alles draait om groene stroom. Hoe haalt de overheid het in zijn harses om nu opeens stroom extreem extra te belasten? Dit is een geval waarbij de ene hand de andere niet kent. Gelukkig hebben we Sjaak om in te zetten, want het is voor mij een heel simpel rekensommetje. Zet die WKK op gas volle porrie aan en ik ben goedkoper uit. Lekker signaal overheden!

 

Publicatie: Het Hele Westland

Reacties zijn gesloten.