Hoog bezoek aan het Westland

Heel trots zijn wij om koningin Màxima op ons bedrijf te mogen verwelkomen. Omdat het zo bijzonder is voor de tuinbouw om een dergelijk bezoek te krijgen, hebben we besloten om het een promotiefeestje te maken van heel de tuinbouw. Hopelijk kunnen we op basis van dit bezoek meer koninklijk bezoek aan onze sector krijgen.

We beginnen na de ontvangst gelijk met smaaklessen. Een beetje aan de koningin, maar vooral aan een Westlandse schoolklas. Vele kinderen zijn hen al voorgegaan en het blijft altijd leuk om al die smaken in die bekkies en de verrassing in hun ogen te zien. Hopelijk voelen ze zich niet geïntimideerd door de hoogheden en admiraalskostuums om hun heen.

Dan gaan we koken, want dat hoort bij voedselproductie. Leerlingen van de Cas Spijkers Academie krijgen een workshop en laten hun vegetarische kunsten proeven. We zijn tuinbouw dus vlees hoeft er even niet bij.

Vervolgens begint de echte rondleiding waar Hare Majesteit alle technieken van een modern tuinbouwbedrijf gaat zien. Biologische bestrijding. Veredeling. Rassenproeven. Nieuwe smaken en kandidaat nieuwe gewassen. Vervolgens komt de hele techniek van zaadbehandeling, kwaliteitscontrole van de zaden en het zaaien zelf aan de orde.

En dan pas bezoeken we de kassen. Het nieuwe telen, het oogsten van de warmte en het ontvochtigen van de kas. De 8 meter hoge kassen. De scherminstallaties en natuurlijk de spectaculaire led-verlichting.

Via de hightech logistiek gaan we naar de hightech verwarmingsinstallatie. Hier laten we zien dat we nu stoken op de geoogste zonnewarmte van zomer 2016. Dan lopen we naar de nieuwste inpakruimte waar we eigenlijk alle in het Westland gemaakte technieken laten zien. Nagenoeg alle technieken en materialen komen binnen een straal van 30 km bij ons bedrijf vandaan. En kunnen wereldwijd toegepast worden!

Daarna gaan we praten over de toekomst van de tuinbouw. Dat er, naar schatting binnen 5 jaar, nog 500 topbedrijven over zijn die er met vertrouwen de komende 20 jaar voor gaan. Het belang van het familiebedrijf en hoe belangrijk het is om toponderwijs in deze regio te hebben waardoor we onze toekomstige medewerkers ons vakkundig kunnen laten ondersteunen. Hoe belangrijk het is dat de Westlandse toeleveranciers een gezonde thuisbasis hebben om hun kennis te kunnen exporteren. En hoe belangrijk de infrastructuur, het hoogheemraadschap, de energierotonde en het gemeente en provinciaal beleid gekoppeld moeten zijn.

Dan gaan we het hebben over gezonde voeding. Het Nationaal Actieplan Groenten & Fruit gaat zorgen dat de consumptie van groenten verdubbeld gaat worden. We zitten nu op een dramatische 117 gram gemiddeld per persoon in Nederland. Dat moet 350 gram worden. Het advies is nu nog 250 gram maar dat is eigenlijk te laag. Huisarts Tamara de Weijer gaat dit uitleggen. En ook hoe je diabetes 2 met gewoon eten terug kan draaien. Niets pillen of spuiten!

En gezonde voeding brengen wij in de praktijk met ons restaurant Rob & Bob. Gratis een gezonde lunch bij Koppert Cress. Dit restaurant helpt onze medewerkers om bij de lunch alleen al 150 gram groenten te eten. Daarmee haal je met je warme hap in de avond makkelijk 300 gram groenten.

Maar hier hoort ook geluk bij. En geluk krijg je door een gezonde aangename omgeving met schone lucht. We hebben de lucht in ons bedrijfsrestaurant gefilterd door een experimentele groene plantenwand via Air so Pure, FloraHolland en Innovation Quarter. Onze lucht is intern nog nooit zo excellent geweest. Ook dit is de kracht van de siertuinbouw.

En dan ronden we weer af. Heel de tuinbouw is dan aan de beurt geweest en wij ook een beetje. Hopelijk pakt de pers het positief op en krijgt onze sector veel publiciteit in de media.

Reacties zijn gesloten.