[Interview in AD Westland] Rob Baan wil mensen met groenten laten ‘schilderen op hun bord’

Rob Baan is vanaf vrijdag in Koffietijd op RTL4 te zien als presentator van een item over groenten. Het thema waar hij mee aan de slag gaat is ‘kleur op je bord’.

Hoewel Baan, directeur van Koppert Cress in Monster, liever nog niet verklapt welke onderwerpen hij allemaal behandelt, is hij bereid om alvast een tipje van de sluier op te lichten. Hij gaat zich richten op díe groenten die men in de supermarkt en bij het koken links laat liggen. Zo durven veel mensen volgens Baan in de winkel geen gekleurde wortel of rode spruit te pakken.

,,Over dit soort andere groenten leggen we kort iets uit. Over de eigenschappen en bereidingswijzen”, verduidelijkt Baan. Hij laat bovendien zien wat voor variaties met de groenten mogelijk zijn.

 

Vijf kleuren

Kleur is daarbij volgens hem heel belangrijk. ,,In Japan is een regel dat gerechten uit vijf kleuren moeten bestaan, wat mensen verplicht gevarieerd te eten.” De Hollandse keuken kan hier een voorbeeld aan nemen door bijvoorbeeld aan een maaltijd met bloemkool en kaas, volgens Baan redelijk bleek van kleur, gekleurde spruitjes en wortels toe te voegen. ,,Dan ben je aan het schilderen op je bord.”

En dat is wat Baan mensen meer wil laten doen. De boodschap die hij hierbij meegeeft is dat kleur en smaak eten aantrekkelijk maken. Dit bewustzijn moet tijdens acht uitzendingen worden gecreëerd. Baan hoopt dat kijkers na afloop hiervan geïnspireerd raken om met de groente die centraal stond aan de slag te gaan. ,,Dat zij denken: ‘Ik heb nog nooit een pastinaak gegeten, dat ga ik nu proberen’.” Ondertussen probeert hij supermarkten voor te bereiden, zodat de specifieke groenten hier niet direct uitverkocht raken. ,,En als het goed bevalt doen we dit volgend jaar weer.”

Reacties zijn gesloten.