Kas GroenteNet: ‘Ik kan het niet alleen, heb iedereen nodig’

Rob Baan, eigenaar van Koppert Cress, riep gisteren als winnaar van Ranking the Grower in de categorie ‘Indiviueel’ alle tuinbouwbedrijven op om met kracht uit te dragen dat de sector gezondheid en geluk verkoopt. “Die boodschap moeten we echt met z’n allen met meer kracht uit gaan dragen. Daar heb ik iedereen voor nodig. Ik kan het niet alleen.” Baan zei verder in een reactie dat hij deze prijs beschouwt als een echte aanmoediging voor hetgeen hij doet.

Rob Baan gaf op het podium toe dat prijzen winnen, hem nooit verveelt. “Prijzen winnen werkt en daar ben ik ook altijd trots op”, zo zei hij nadat hij de eerste prijs in de wacht sleepte in deze ondernemersverkiezing die in het teken stond van samenwerken.

Hij gaf ook aan trots te zijn dat het initiatief Dutch Specials een special award heeft gewonnen. “Daar hebben we als Koppert Cress ook aan meegewerkt en ook met een andere winnaar, met Greenco, staan we samen in de markthal zaken te verkopen. Zij tomaten en wij cressen.”

Baan gaf de aanwezigen mee dat de tuinbouw niet moet vergeten wat ze maakt. “Een klopborenfabrikant die verkoopt geen klopboren, die verkoopt gaten. En wij als tuinbouw verkopen gezondheid en geluk. En die boodschap moeten we met z’n allen met meer kracht uitdragen.” Hij zei voor dat laatste iedereen nodig te hebben. “Ik kan het niet alleen. Ik doe echt mijn best wel. Morgen praat ik bijvoorbeeld weer met Martijn van Dam over hoe we kinderen van 0 tot 4 jaar meer groenten kunnen laten eten. En dat zijn echt geen cressen hoor, een beetje tuinkers misschien…….. Dus we moeten het met zijn allen doen.”

Bereid flink de nek uit te steken

Baan won de prijs in de categorie ‘Individueel’ van Ranking the Grower. De jury is erg onder de indruk van de wijze waarop Koppert Cress invulling geeft aan ‘samenwerking’. De samenwerkingsinitiatieven van het bedrijf lopen volgens de jury sterk uiteen en worden aangegaan met een veelheid aan partijen. Volgens de jury is Rob Baan iemand die coöperatief in de wereld staat en die bereid is flink zijn nek uit te steken. En die bovendien een groot voorbeeld is naar jongeren toe hoe je moet in de toekomst moet ondernemen. “Koppert Cress heeft veel impact in de voedingstuinbouw en is als bedrijf uniek binnen de sector. Rob Baan kiest heel fundamenteel voor samenwerking die hem met zijn bedrijf verder brengt, weet daarvoor altijd de juiste mensen te vinden, maar zorgt er ook nadrukkelijk voor dat die samenwerking leidt tot win-win situaties voor zijn partners. Dat is uiteindelijk toch waar samenwerking om draait”, aldus de jury in haar oordeel over de winnaar.

BRON: Kas Groentenet

Reacties zijn gesloten.