‘Laten we op een andere manier naar verse voeding en gezondheid kijken’

Rob baan is eigenaar van het internationaal opererende microgroentebedrijf Koppert Cress en maakt zich hard voor een gezondere wereld. Zijn missie:’Laten we op een andere manier naar verse voeding en gezondheid kijken.’

Moeder natuur is niet iets van National Geographic of van bordjes ‘niet betreden’ in een park. Ook wij zijn natuur. In de natuur komt geen obesitas voor. Een wild dier is nooit te dik. De natuur regelt zijn eigen weerstand. En daar moeten we als mensen ook weer even over nadenken. Natuurlijk kan je de kantoorlucht reinigen met ozon en elektrische filters. Maar zo’n 200 miljoen jaar geleden zijn de planten ontstaan die dat kunstje veel beter en natuurlijker kunnen. Een groene wand en een kantoor met planten doet meer met je qua gevoel, geluidcomfort en natuurlijke lucht dan een laboratoriumlucht.
Het merendeel van de westerse ziekten zijn lifestyle veroorzaakt. Het is dan ook niet meer dan logisch dit niet met pillen op te lossen maar met lifestyle. Het is dan zinvol terug te gaan naar de gebruiksaanwijzing van de mens.

Wat kan je als beestje mens nou wel vangen om in leven te blijven? En dan niet smokkelen met een geweer of een hengel. Wat vang je als je alleen die middelen gebruikt die je bij je geboorte hebt meegekregen? Want zo ben je ontworpen. Mogelijk een visje met de hand uit het water slaan, een muisje, eieren in het broedseizoen, honing, een hagedis of een muis, mogelijk een eend of een konijn. Maar in de praktijk zal je het moeten doen met veel eetbare planten. Want die horen bij de mens.

Het waarom van de glastuinbouw zit in het feit dat wij de natuur dicht bij de mens en de stad brengen. Dat doen we inmiddels bijna klimaatneutraal dankzij de technieken en onbespoten dankzij biologische bestrijding. Hier, gewoon in het Westland.

Reacties zijn gesloten.