Moringa, een wonderboom

Sinds ik wat over de miracletree Moringa heb gehoord en gelezen, wil ik meer weten over deze boom die een hoofdrol speelt in het Hunger Project in arme landen als Benin, Ethiopië, Malawi en Oeganda. De plant is ideaal voor mensen die geen of weinig geld hebben om groente en fruit te kopen. De blaadjes hebben een zeer hoge voedingswaarde en bevatten veel eiwitten, bioflavonoïden, vitamines en mineralen. Zoals de cressen van Koppert Cress, die wekelijks worden uitgeserveerd in 60.000 restaurants in de wereld.

Moringa, die ook wel wonderboom wordt genoemd, wordt op maar een plek in Nederland geteeld, nota bene bij onze buren aan de Zwartedijk in Monster. Ook een wonder dus als je op loopafstand in een oude kas tussen de tuinbonen de boompjes ziet en kan kopen.

Jouke van den Berg van Moringa’s Finest is er ooit mee begonnen toen hij was afgekeurd als hovenier. De vraag naar plantjes, blaadjes (vers en gedroogd) en biologische olie is thans zo groot dat hij een farm in Portugal heeft voor de teelt. In Monster experimenteert hij vooral.

De Moringa smaakt wat bitter, maar is heerlijk als thee met een schijfje gemberwortel erbij. Ik heb vervolgens ook stiekem gekeken naar andere natuurlijke producten die Jouke kweekt. Zoals de Sprout, die smaakt naar mierikswortel en radijs en de Yacon, een plant met een zoete eetbare wortel die als suikervervanger kan dienen. Ideaal voor Diabetes 2 patiënten. Ook de Franse uiensoepplant intrigeert mij. Ga ik de volgende keer proeven bij onze buurman.

In bijgaand filmpje een toelichting van Joeke van den Berg:

Innovatiecoach Herman Poos speurt namens Rob Baan naar ontwikkelingen op het gebied van voeding en gezondheid die een bijdrage leveren aan het creëeren van de gezondste delta ter wereld.

Reacties zijn gesloten.