NOS: ‘Onderstreept dat sector moet verduurzamen’

Eind oktober bleek uit een enquête van Glastuinbouw Nederland dat meer dan de helft van de glastuinders door de hoge energieprijzen te maken had met hogere kosten en dat bijna 40 procent liquiditeitsproblemen vreesde. 75 procent had een gedeelte van de energiebehoeften vastgelegd. De verwachting is dat inmiddels nog meer telers te maken hebben met hogere kosten.

De tomatenkassen van Leo van der Lans van Lans Westland draaien momenteel op 60 procent: alleen op eerder gekocht gas. “Dat betekent dat de tomaten minder snel groeien, en ik dus 60 procent van mijn normale productie draai.”

Niet iedereen in de sector is afhankelijk van gas. Rob Baan van Koppert Cress heeft zijn kassen onafhankelijk gemaakt van gas door aardwarmte te gebruiken: “Een aantal jaar geleden verklaarde iedereen me voor gek. De bank was volledig in paniek omdat dit project een miljoen euro meer kostte. Ze waren nog niet ingericht op een investering die zich op zo’n lange termijn pas zou terugbetalen.”

NOS artikel: https://nos.nl/artikel/2411783-lichten-uit-in-kassen-door-hoge-gasprijs-onderstreept-dat-sector-moet-verduurzamen 

Reacties zijn gesloten.