De Ondernemer: “WILLY WONKA’S SMAAKVOLLE MICROGROENTEN”

Smaakvolle plantjes die de hele wereld veroveren. Koppert Cress in Monster is een bijzonder bedrijf met bijzondere producten. Rob Baan – eigenaar en tevens een gepassioneerd kok – noemt de plantjes microgroenten. Er zijn al 65 smaken, de meeste zelf ontdekt tijdens zijn talloze reizen. Deze maand vierde Rob een opmerkelijk jubileum. ,,9 april was het 5000 dagen geleden dat we van start gingen.” Wat in juli 2002 relatief bescheiden begon, is nu een bedrijf met een jaaromzet van circa 25 miljoen euro, dat dagelijks zo’n 200 mensen aan het werk houdt.

Talenknobbel

Naar eigen zeggen is Rob vooral een verhalenverteller. Dat doet hij bij voorkeur wereldwijd. Hij bezocht ruim 90 landen en spreekt inmiddels een aardig mondje Turks, Japans, Koreaans en natuurlijk vloeiend Frans, Duits en Engels (‘Australië is gezellig, daar wonen zoveel grappenmakers’).

Uiteindelijk komen de smaakvolle microgroenten, zoals de overbekende tuinkers, terecht op het keukenblad van duizenden topchefs. ,,Trek een cirkel van 1000 kilometer om Nederland, daar komt onze omzet vandaan. Al zijn Zuid-Afrika en Dubai ook heel belangrijk geworden.”

Maar wat doet zo’n microgroente nu eigenlijk? ,,Vroeger kreeg je in het restaurant een takje munt op je bord, dat je meteen aan de kant schoof voordat je begon te eten. Onze microgroenten hebben de functie van dat takje overgenomen. Twee verschillen. Je kunt deze groente niet van je bord schuiven, want het zit in je eten en daarnaast is de smaak zo goed.”

Hij vervolgt: ,,Nog niet zo lang geleden was ik op 4000 meter hoogte in Peru. De chauffeur was een wakkere kerel, die me een tijdje had gadegeslagen terwijl ik langs de weg op mijn knieën naar goede plantjes zocht. Op een gegeven moment nam hij me mee naar zijn groentetuin. Bingo. Het eerste plantje dat ik proefde, smaakte naar sinaasappelschillen.”

Groei houdt scherp

De plantjes worden verder tot ontwikkeling gebracht in de vijf hectare kassen in Monster en vervolgens gedistribueerd naar de restaurants.

De groei van Koppert Cress is niet onopgemerkt gebleven. Het bedrijf mocht al een paar internationale prijzen in ontvangst nemen voor het innovatieve karakter van de producten. In de buitenlandse pers is Rob al eens liefkozend de ‘Willy Wonka van de tuinbouw’ genoemd. Inmiddels werken ook zijn drie kinderen in het bedrijf. ,,Een onderneming moet sowieso groeien, vind ik, dat houdt je scherp. Maar groeien is geen doel op zich. Wat mij voor ogen staat is een duurzaam familiebedrijf, dat een creatieve rol speelt in de wereldwijde gastronomie.”

De innovatieve duurzame producten van Koppert Cress zijn recent op tv te zien geweest bij Doe Maar Duurzaam en Landinwaarts.

BRON: De Ondernemer

Reacties zijn gesloten.