Ons nieuwe clubhuis, het World Horti Center!

Tout bloemen, groenten, kassenbouw en zaadbedrijven was uitgelopen om de opening van het unieke WHC te mogen meemaken. Met een mooie speech van Minister Schouten, die verklapte dat zij jaren lang Chrysanten heeft gepluisd, werd de toon gezet. Wat is de tuinbouw fantastisch, wat zijn we internationaal en nu hebben we ook nog een door majesteit Máxima geopend clubhuis. Krijg je een delegatie op bezoek, dan hoeft u niet 10 bedrijven te bellen: mogen we even komen kijken? Nee, u ontvangt uw gasten in het WHC en u krijgt begeleiding en een netwerk erbij. Uw relaties zien in één keer wat er aan nieuwigheden zijn en blijven shoppen in Nederland.

De opleidingen zijn enorm leuk om te zien. De technische afdeling? Super. Hiermee inspireer je jeugd om voor ons mooie vak te kiezen. Praktijk, opleiding en R&D onder één dak. Het door Rabobank gesponsorde Auditorium is door mij al diverse keren gebruikt. Prima akoestiek en geen microfoon nodig! Op de VMBO wordt gekookt met top producten uit het Westland. Jonge bloemisten in spé leven zich uit met de beste arrangeurs om de mooiste boeketten te maken.

Hoezo tuinbouw is alleen productie. Hier wordt toegevoegde waarde aan den lijve ondervonden. Voedingsleer etc., je wordt er blij en trots van. Inmiddels heb ik al diverse bezoekers mee mogen nemen en die waren aangenaam verrast. En ik krijg alleen maar visioenen wat er nog meer kan gebeuren met de andere lege ruimtes op dit terrein.
Eigenlijk heb je hier een plek die vele malen beter is dan een proeftuin op zich. En daarom maak ik een diepe buiging voor de bedenkers, de financiers en de faciliteerders van dit project. Het college van Gemeente Westland, de Greenport, het bedrijfsleven en de provincie hebben hier iets mede mogelijk gemaakt, wat een milestone is geworden. Dat ruikt naar meer!

Ik werk pas 40 jaar in de internationale tuinbouw en keek vanaf het begin jaloers naar de wereldwijde impact van Proefstation Naaldwijk. Geef nu dit project alle aandacht en waardering en we hebben hier, in het hart van de creatiefste high-tech tuinbouwgemeenschap, een innovatiecentrum van wereldformaat. Leuk dat al die grote steden aan de urban-farming gaan; spannend al die innovatie-labs, start-UPS, dakterrassen en meerlaagse teelten met witte pakken in fabrieken. Wil je wereldwijd inspiratie opdoen over de tuinbouw, kom dan naar de Silicon Valley van de Tuinbouw: World Horti Center.
Gelukkig geven de gemeenteraadsverkiezingen geen reden tot paniek over de voortgang van dit project.

Reacties zijn gesloten.