Pierre Wind laat kinderen verliefd worden op eten

De wedstrijd voor de beste plannen voor gezonde en duurzame voeding van Jong Leren Eten en IVN smaakt duidelijk naar meer. In de Fruitvis in Rotterdam presenteerden onlangs vijftig jeugdadviesbureaus namens vier middelbare scholen hun plannen.

De Schiedamse vmbo/mbo onderwijsinstellingen Lentiz en LIFE College bedachten een wekelijks ontbijtsessie voor 300 leerlingen. Dit gebeurde naar aanleiding van de oproep van minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) om jongeren een gezondere en duurzamere schoolmaaltijd aan te bieden. En dat dit geen gekke ambitie is, bleek wel uit de reacties van de scholieren. De meesten gaan zonder ontbijt naar school.

Transitiemanager Henk Mirck is dan ook niet verbaasd dat veel kinderen kampen met overgewicht en concentratieproblemen. Met steun van de provincie Zuid-Holland probeert hij de jongeren daarom ‘voedselwijs’ te maken.

TV-kok Pierre Wind stopte zoveel energie in zijn prestaties en proefjes dat de kinderen bijkans verdoofd werden met nieuwe inzichten. ,,Ik wil dat jullie verliefd worden op eten. Na vandaag weten jullie hoe Rettich er uitziet en smaakt. Maar ik heb jullie ook de zee laten proeven met Oyster Leaves’’, zo sprak Wind tot zijn gehoor.

Belangrijkste bijvangst van deze manifestatie was dat Wind de jongeren liet zien, ervaren en proeven dat veel eten ongezond is bereid. Dat bijna zeven klontjes suiker in een glas cola zit, wisten weinig leerlingen. En dat een gemiddelde Nederlander 32 kg suiker per jaar consumeert, waarvan meer dan 80 procent ongemerkt omdat de suiker is toegevoegd door de voedingsindustrie werd als een schok ervaren.

Hoofdschuddend liep Xavier Irokromo naar huis. Hij wil kok worden maar zal vooral vanaf vandaag veel minder suiker accepteren…

Een kort verslag van de bijeenkomst:

Innovatiecoach Herman Poos speurt namens Rob Baan naar ontwikkelingen op het gebied van voeding en gezondheid die een bijdrage leveren aan het creëeren van de gezondste delta ter wereld.

Reacties zijn gesloten.