Primeur: Groente-Top 2016

Om het jubileum van 5000 dagen Koppert Cress bestaan te vieren, hebben we op 5 april de Groente-top 2016 ontvangen. Rondom mijn activiteiten op het gebied van voeding en gezondheid ontmoet ik zo veel leuke en interessante initiatieven op het gebied van groenten en gezondheid. Deze mensen zijn nu samen bij elkaar geweest. En hebben elkaar helemaal gevonden. Want er is zo veel meer mogelijk en we willen allemaal maar het gebeurt nog nét niet.

Ik ben heel blij met de aanbeveling van het voedingscentrum rond de Schijf van Vijf. Eindelijk! Stop met al dat verwerkte voedsel en ga weer vers eten. Als je kijkt in het linker rijtje van het voedingscentrum dan staan daar alle producten die via de commercials op tv en in de bladen om je oren geslingerd worden. En nu snap je waarom die reclame nodig is. Het is gewoon troep die je aangesmeerd moet worden en waarvoor Nederland de veel te hoge gezondheidskosten gaat betalen op de lange maar ook de korte termijn. (Groentensnijders pas daarom op met wat je als sauzen bij je producten doet. Er zit vaak zoveel “voedselveilige” narigheid in dat als je de bijschrijving leest je je afvraagt of die sticker niet groter moet).

Wij, als groenten en fruitspecialisten, zijn de helden van de Schijf van Vijf. Nu nog zorgen dat we de overwinnaars worden van de Schijf van Vijf. Want het is allemaal leuk om 250 gram groenten op je bord te moeten weg werken, maar dat is wel een hele kroon broccoli! En een zak sla van 250 gram is ook nog een hoop werk om door heen te komen. Dus redden we het niet met één warme park op de dag. Er moeten meer groentenmomenten komen. De lunch wordt zo’n moment waar groenten echt belangrijk worden en dan zul je zien dat je makkelijk over de 250 gram heen gaat.

Als bedrijf wil ik het gezondste bedrijfsrestaurant van de wereld hebben. Uit principe ga ik weigeren daar werkgeverstoeslag over te betalen. Dat wordt nog een klusje, want met de belastingdienst wil je geen ruzie. Maar ik vind het van de zotte dat als ik mijn personeel gezonder maak, ik daar 70% belasting over moet betalen aan de overheid, die wel zorgt dat medicijnen gesubsidieerd worden. Klopt niet dus dat moet anders.

Tijdens het congres kwamen er honderden ideeën en als aanstaande opa koos ik voor ‘voeding van 0-4 jarigen’ als onderwerp. Aan de tafel zaten een aantal kinderopvangers en wetenschappers. Zo’n kinderopvang bestaat meestal uit ongeveer 50 kinderen. En die moeten gevoed worden. Op mijn vraag hoeveel kan zo’n kind nou eigenlijk eten? Kwam als antwoord 100 gram groenten en fruit. Dat is helemaal niks dus qua hoeveelheid. Dat is 5 kg per dag. En dan nog een kg voor de juffen. Dus je moet dagelijks 6 kg vers afleveren bij een dagverblijf. Voor de tuinbouw is dat een kostprijs van €6,-, de logistiek maakt het duurder en eigenlijk moet het ook nog gesneden worden. Dat kunnen juffen ook wel doen, maar die zijn niet zo efficiënt als Groentensnijders. Volgens mij kun je per kind makkelijk, inclusief logistiek, voor 50ct (€25,– voor de opvang) per dag voeden. En als we dat nou eens landelijk uitrollen heb je gewoon een verdienmodel.
In grote steden in India krijg je je online bestelling binnen 2 uur tijd bezorgd. Stel je voor dat Rotterdam 100 elektrische bestelauto’s beschikbaar stelt aan nu werkzoekenden, die vanuit een grotere locatie alle dagverblijven en daarna alle scholen gaat beleveren met dozen gesneden ‘ready to eat’ groenten en fruit. En dat wij als leveranciers niet alleen naar het verdienmodel kijken met winst, maar het zien als lange termijn investering in onze toekomstige klanten. Leg een schaal met appels neer en 90% loopt erlangs. Leg een schaal met appelpartjes neer en 90% eet ervan.

Maar groentenenfruit sector. Dat vraagt zelfwerkzaamheid en grootser denken. Lid zijn van GroentenFruitHuis of van andere organisaties is niet het afkopen van je inspanningsverplichting. Samenwerken is een werkwoord: nu niet achterover leunen maar daadwerkelijk zorgen dat de Schijf van Vijf ons boegbeeld wordt.

BRON: Primeur

Reacties zijn gesloten.