Rudolph en Tamara, onthoud die namen

In het Schildegebouw in Den Haag, je kunt het Westland zien liggen, werd de Voedseltop georganiseerd. Een bijeenkomst onder leiding van de Ministeries van EZ (Landbouw), VWS, Milieu en Buitenlandse Handel. In de slotverklaring staat geschreven dat, “het streven is dat Nederland door middel van gezonde voeding, de juiste hoeveelheid bewegen en toegepaste wetenschap, de gezondste delta van de wereld moet worden, binnen 5 tot 10 jaar”. En dat groenten- en fruitconsumptie ons hierbij moet leiden.

Uiteraard moet bij zo’n Voedseltop iedereen het woord krijgen. Helaas gaan dan de invloedrijkste lobbyclubs dan uitleggen hoe goed ze al zijn. Zo vertelde de suikerdrankjesindustrie dat ze in 10 jaar tijd nog zeker 15% minder suiker in producten gaan doen. (Ik denk dan, van 25 klontjes suiker in een fles terug naar 21,25 klontje! Wow, dat gaat echt helpen!). En de zoutesoepenindustrie gaat ook veel minder zout gebruiken in de toekomst. Want u snapt toch wel dat als we nu minder zout toevoegen, onze soepen minder verkocht gaan worden. Ook supermarkten verklaarden dat gezonde voeding het schap gaat beheersen. Maar de schoorsteen moet wel blijven roken. De snoeprepen zijn een zeer belangrijke kassa-aanslag.

Eet Minder Vlees

Een groot artikel van RIVM, ‘EET MINDER VLEES’, werd niet aangehaald. Gekker nog, vleesconsumptie wordt wel door het voedingscentrum ontmoedigd, maar juist door de LTO en de slachterijen gestimuleerd. Dat wordt dus nog een dingetje. Binnen LTO is LTO-Glaskracht best wel belangrijk, maar de vleeslobby wint het. En de tuinbouw, de brenger van het grootste aandeel gezondheid, is niet de eerste prioriteit. Veel werk voor onze LTO-Glaskracht Westland om dit op de kaart te krijgen.

Arts en Voeding

Een echt heel mooi initiatief, is dat van de artsen. Er is inmiddels een stichting: ‘Arts en Voeding’. Een club van 250 huisartsen, die naast medicijnen, ook voedseladvies en lifestyle advies gaan geven. De meeste ziekten waar we mee te maken hebben zijn namelijk niet overdraagbaar (zoals griep, tyfus, lepra of mazelen), maar doen we onszelf aan (obesitas, diabetes2, hart en vaatziekten etc.). De oprichter van Arts en Voeding, Tamara de Weijer is door het Nationaal Actieplan Groenten & Fruit @NAGF gevraagd om, namens de overheid en het bedrijfsleven van Groenten en Fruit, ambassadeur te worden. Tamara is naast huisarts gespecialiseerd in het terugdraaien van Diabetes2. In het programma “Hoe word ik 100”, heeft ze een patiënt die 20 jaar lang insuline gespoten heeft, binnen 6 dagen(!) van de spuit afgeholpen. Dit doet ze ook met gevangenen, met gevangenisvoer! Deze topper gaat ons helpen. De tweede ambassadeur is Meesterchef en Meesterpatissier Rudolph van Veen. Als geen ander kan hij zorgen dat Nederland gezonde maaltijdinspiratie kan krijgen. Zijn simpele en actuele weetjes maken van elk bord een feest.

De Voedseltop was een feest, alleen moesten we in het begin even door de zure industriële taart heenrijden. Cabaretier Hans Sibbel gaf een heel mooie venijnige afronding. Ik hoop dat hij dit nog eens openbaar herhaalt.

Reacties zijn gesloten.