Hele Westland: “Smaken herkennen bij Koppert Cress”

MONSTER – Groep 5 va De Driekleur Dalton bracht maandag 12 december een bezoek aan Koppert Cress. De leerlingen leerde wat dit grote bedrijf doet en mocht ook kennis maken met de producten door verschillende plantjes te proeven.

De groep bekijkt met elkaar een video van het bedrijf. ‘Ik weet eigenlijk nog niet zo veel van het bedrijf’, bekent Bo (8). ‘Ik vind het wel heel leuk dat we langs mogen komen. Wat ik wel weet is dat het bedrijf kleine plantjes kweekt die we mogen proeven.’ In het filmpje zien de kinderen dat er heel veel verschillende soorten planten zijn.

Op tafel staan elk verschillende soorten cressen, zo worden de kleine plantjes genoemd. Er liggen ook elf bekend etenswaar op tafel, zoals drop en kaas, maar ook pepers en knoflook. Jens Baan van Koppert Cress legt de groep uit dat ze de cress mogen proeven en daarna moeten gaan staan bij product dat er het meest op lijkt. ‘Je hoeft niet alles lekker te vinden’, zegt hij. ‘Maar je moet het wel proeven.’

Frederique (8) probeert te omschrijven wat ze proeft. ‘Het is wel lekker en het is een beetje pittig op het eind.’ Ze denkt goed na. ‘Waar lijkt het op? Radijs!’ De volgende smaak is moeilijker te herkennen. Simon (8) kan niet kiezen. Hij ruikt eraan maar ook dat helpt hem niet verder. Bijna de hele klas staat bij noten. Simon volgt de groep. Alleen Scarlett (8) staat naast de pot doperwten. Zij heeft het goed!

‘Normaal komen koks van een restaurant hier om te proeven en koken’, weet Scarlet. Koppert Cress geeft deze smaakles om kinderen anders over eten te laten denken. Jente (9): ‘Ik vond het een leuke en leerzame les. Ik heb geleerd dat Koppert Cress heel veel verschillende smaken maakt. Het smaakt naar iets dat al bestaat.’

BRON: Hele Westland – Carla Kok

Reacties zijn gesloten.