Smullen van nieuwe kas Koppert Cress

Je vingers kun je aflikken bij de Cas Spijkers kas van Koppert Cress, die eerder deze maand in een wervelende show is geopend. In stijl van alle noviteiten is dit kroonjuweel voor het Westland vernoemd naar de fameuze tv-kok.

Niet zozeer de oppervlakte (7000 m2, circa 20% uitbreiding van het areaal van de hoofdvestiging), maar de features lijken onbegrensd. Veelzeggend is dat de kas tijdens de feestweek werd omgetoverd tot een sterrenrestaurant onder leiding van Rudolph van Veen en een theater voor onder meer een goede doelengala. De Muziekstudio in het Prinses Màxima Ziekenhuis en stichting de Zaaier hebben goed garen gesponnen met de opbrengst van bijna 75.000 euro.

De indrukwekkende kas biedt ruimte aan 1000 tafels voor de teelt van cressen voor de gastronomie. Meerlaagse teelt behoort tot de mogelijkheden in de kas die met een centrale klimaatcomputer wordt aangestuurd. Aan de hand van het plan van eisen dat is opgesteld door Bart van Meurs is meer dan een jaar gewerkt aan de bouw en perfectionalisering van de installaties.

,,Het telen van cressen is op het eerste gezicht makkelijk; goed en uniform telen is echter moeilijk’’, legt Van Meurs in Jip en Janneketaal uit. ,,Het streven is maximaal gebruik te maken van de natuur door de kas te zien als een zonnecollector. Met de inzet van techniek proberen we het klimaat zo vlak mogelijk te maken; met name licht, temperatuur, luchtvochtigheid en (irrigatie)water.

,,En dat doen we met drie geautomatiseerde schermdoeken die voorkomen dat er te veel zon binnenkomt, maximale isolatie om de koude buiten te houden en maximaal licht te benutten en lichthinder te voorkomen. Zo gebruiken we diffuus dekglas voor optimale verdeling van zonlicht. Ongeacht waar de cressen staan krijgen ze overal dezelfde hoeveelheid licht en wordt schaduwvorming geminimaliseerd.

,,Naast de vloerverwarming hebben we ook 16 JSK’s, de zogenaamde Johnny’s Smalle Koelers vernoemd naar John van der Sande van Certhon, die bedacht luchtbehandelingskasten in de smalle ruimte tussen teelttafels te plaatsen. Daarmee kan de lucht op een snelle manier worden verwarmd en gekoeld, maar ook worden ontvochtigd.’’

Ook is er weer het licht gezien…. De nieuwste type watergekoelde ledverlichting zorgt op jaarbasis voor 3500 uur licht, maar wordt ook gekoeld door water. En die warmte wordt vervolgens gebruikt voor de verwarming van de kas of opgeslagen onder de grond voor gebruik op een ander moment. De afstemming van de kleuren van het licht zijn door de afdeling R&D zodanig ingesteld dat de groei optimaal is.

De resultaten zijn zeer veelbelovend. Sinds de eerste nieuwbouw in 2010 is het teeltareaal verdrievoudigd, terwijl het gasverbruik omlaag is gegaan. De afhankelijkheid van fossiele brandstoffen is substantieel afgenomen. Nu wordt warmte al tot 40 graden tot 160 meter diepte opgeslagen en daarna hergebruikt. Een hogere temperatuur dan standaard mag, mede mogelijk door een green deal die Koppert Cress sloot met de overheid.

De Cas Spijkers kas is futureproof. Nul op de meter gloort zelfs. Met dertig kwekers uit het Westland is een coöperatie opgericht voor gezamenlijke warmtewinning waarbij zelfs een boortoren wordt geplaatst voor de aanleg van pijpen met een lengte van drie kilometer voor de winning van warmte. Met deze geavanceerde geothermietechniek kunnen tuinders zelfs warmte geven aan woningen en of een zwembad. Tuinders zijn straks geen energieslurpers meer, maar energieleveranciers.

In bijgaand filmpje licht Bart van Meurs nog enkele innovaties toe.

Innovatiecoach Herman Poos speurt namens Rob Baan naar ontwikkelingen op het gebied van voeding en gezondheid die een bijdrage leveren aan het creëeren van de gezondste delta ter wereld.

Reacties zijn gesloten.