Staatssecretaris Van Ark viert succesvolle matches binnen banenafspraak

Steeds meer werkgevers weten op een succesvolle manier werknemers met een afstand tot de arbeidsmarkt bij hun goedlopende bedrijven te betrekken. Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Tamara Van Ark en Aart van de Gaag, commissaris ‘Op naar de 100.000 banen’ gaan op 29 maart, de Dag van de 1000 Voorbeelden, in gesprek met ondernemers en werknemers over de positieve effecten van inclusief ondernemen. Plaats van handeling is Koppert Cress in Monster.

Het delen van positieve ervaringen kan worden gezien als een belangrijk duwtje in de rug voor bedrijven die nog niet helemaal overtuigd zijn om mensen met een arbeidsbeperking in hun bedrijf op te nemen. Goed voorbeeld doet immers goed volgen. Dat is de basis voor een werkgeversbijeenkomst op 29 maart bij Koppert Cress in Monster, een bedrijf gespecialiseerd in zaailingen van unieke planten. Dit bedrijf is een voorbeeld als het gaat om inclusief ondernemen, het bieden van werkplekken aan mensen die minder vanzelfsprekend aan een baan kunnen komen.

Op weg naar 100.000 banen from VNO-NCW en MKB-Nederland on Vimeo.

Zonnetje
Deze groep werknemers blijkt in de praktijk vaak zeer gemotiveerd, loyaal en een aanvulling voor de diversiteit op de werkvloer te zijn. Aart van der Gaag: “We werken 364 dagen per jaar keihard aan het informeren en motiveren van werkgevers om inclusief te gaan ondernemen. Dit leverde al vele tienduizenden geslaagde matches op tussen werkgever en werknemer. De landelijke Dag van de 1000 Voorbeelden op 29 maart viert dit succes, en zet ondernemers die hun hoofd boven het maaiveld uitsteken in het zonnetje door middel van bijna dertig evenementen in vrijwel alle Nederlandse arbeidsregio’s. Een echte feestdag dus om successen te vieren, maar met een informatieve ondertoon.”

Dag van de 1000 Voorbeelden
De Dag van de 1000 Voorbeelden is een initiatief van “Op naar de 100.000 banen” (een project van VNO-NCW, MKB Nederland en LTO Nederland) om werkgevers door middel van een groot aantal landelijke evenementen te informeren over de Banenafspraak en de mogelijkheden die het werken met werknemers met een arbeidsbeperking biedt. De Banenafspraak, in 2013 gemaakt tussen overheid, werkgevers- en werknemersorganisaties heeft als doel dat er in 2026 125.000 banen gerealiseerd zijn voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt, waarvan 25.000 bij overheidswerkgevers en 100.000 bij werkgevers aan marktzijde.

Gebaarista’s
Staatssecretaris Van Ark en commissaris Van der Gaag zien bij Koppert Cress in de praktijk welke toegevoegde waarde medewerkers met een afstand toto de arbeidsmarkt hebben. Koffie wordt geserveerd door Gebaarista’s: dove barista’s van Sighn Language Coffee Bar waar je in gebarentaal je koffie kunt bestellen.

Van der Gaag zal arriveren en vertrekken in de speciale taxi van Onbeperkt aan de Slag, waarin hij een gesprek voert met een voorvechter van werknemers met een afstand tot de arbeidsmarkt. Via een videoverbinding is dit gesprek in de taxi live te volgen vanaf de locatie.

Over de Dag van de 1000 Voorbeelden
De Dag van de 1000 Voorbeelden is een initiatief van ‘Op naar de 100.000 banen’ van VNO-NCW, MKB Nederland en LTO Nederland in samenwerking met werkgeversservicepunten en werkgeversverenigingen uit diverse regio’s en partners. Op de Dag van de 1000 Voorbeelden laten ondernemers uit verschillende arbeidsregio’s in Nederland zien wat het oplevert om mensen met een beperking een kans te geven op de werkvloer. Werkgevers die dat al doen worden in het zonnetje gezet, en zij inspireren op hun beurt collega-werkgevers. In het hele land zijn evenementen om te informeren, inspireren en werkgevers te verbinden met elkaar en met potentiële werknemers.

Reacties zijn gesloten.