Teken de Petitie: Structureel voedselonderwijs voor ieder kind

Wij vinden dat ieder kind, op iedere basisschool in Nederland, structureel voedselonderwijs moet krijgen. Voedselonderwijs dat ieder kind in staat stelt gezonde en duurzame voedingskeuzes te maken. Vind jij dat ook? Teken dan voor 16 oktober 2016, Wereldvoedseldag, de petitie en deel deze met zoveel mogelijk mensen. We hebben 40.000 handtekeningen nodig om dit onderwerp als burgerinitiatief op de maatschappelijk en politieke agenda te krijgen.

Is voedselonderwijs nodig?

Ja, voedselonderwijs is hard nodig, want Nederlandse schoolkinderen drinken de meeste suikerhoudende dranken per dag van alle Europese kinderen(1). Van hen eet maar 1% voldoende groente(2) en in grote steden heeft 18% van de kinderen overgewicht of obesitas(3). En dit terwijl juist kinderen die gezond eten minder kans hebben op het krijgen van chronische ziekte(4-6), minder verzuimen op school en betere schoolprestaties hebben(7,8). Daarom is het belangrijk om kinderen al vroeg en structureel kennis te laten maken met gezonde voedingsgewoontes.

Help mee kennis kweken

Uit onderzoek blijkt dat voedselonderwijs op de basisschool helpt bij de ontwikkeling van een gezond en duurzaam voedingspatroon(9). Kinderen die meer weten over hun voedsel (herkomst, productiewijze, samenstelling of bereiding) hebben een grotere kans op een gezond voedingspatroon. Maar voedselonderwijs is meer dan alleen luisteren. Juist door op structurele wijze kennis te combineren met vaardigheden, zoals koken, samen eten, proeven of groente verbouwen, wordt de impact van voedselonderwijs vergroot(10).

Structurele inbedding

Er bestaan in Nederland diverse goede programma’s rondom voedselonderwijs. Waar wij ons zorgen over maken is het ontbreken van een structurele inbedding van deze programma’s op basisscholen. Want ieder kind heeft recht op de ontwikkeling van vaardigheden die nodig zijn om te kunnen kiezen voor een gezond en duurzaam voedingspatroon. Structureel voedselonderwijs ondersteunt de initiatieven die er zijn, de kinderen, de ouders en de gezonde schoolomgeving. Belangrijk is dat deze structurele inbedding in overleg met het onderwijs en de leerkrachten plaatsvindt.

Ons doel is structureel voedselonderwijs, voor ieder kind, op alle basisscholen.

Vind jij dat ook? Teken dan nu de petitie

BRON: Youth Food Movement

Reacties zijn gesloten.