Terug naar de basis

“Nederland is een van de belangrijkste landen wanneer het gaat om tuinbouw, maar toch vergeten juist wij vaak het belang van groenten eten”, aldus Rob Baan, ambassadeur van Dutch Cuisine. Er worden in ons land heel veel groenten geproduceerd, maar de consumptie is heel laag. “Om dat te veranderen moeten we terug naar de basis.”

Dutch Cuisine gaat uit van de 80/20 regel. Dat betekent 80% plantaardig en 20% vlees en zo veel mogelijk met de seizoenen mee-eten. “We moeten datgene eten wat het dichtst bij ons staat”, stelt Baan. “Vroeger, toen we ons eten zelf verzamelden, aten we voornamelijk planten en slechts af en toe een visje of een konijntje.” Van nature zijn we dus planteneters die af en toe wat dierlijk eiwit nuttigen, terwijl dat nu vaak andersom gaat.

“We moeten nadenken over het goed voeden van de mens én de natuur”, vertelt Baan. “De grootste vervuiling ontstaat door de medicijnen die we in mensen en dieren stoppen, maar toch ligt de focus vaak nog op de tuinbouwindustrie wanneer het gaat om vervuiling. En dat terwijl de kassen in Nederland grotendeels energieneutraal zijn.”

Dutch Cuisine wil een verandering in gang zetten door te beginnen bij koks en restaurants en van daaruit naar beneden te werken. “Als restaurants het goede voorbeeld geven door veel groenten te serveren, zal de rest van Nederland volgen,” stelt Baan. “Dat zal de gezondheid van ons land enorm stimuleren.”

Het initiatief gaat uit van het principe dat voeding de basis van een goede gezondheid is. “Uit onderzoek blijkt dat zieken sneller herstellen als ze beter eten,” stelt Baan. “Dus waarom zouden we niet altijd gezond eten, zodat we ziekte preventief kunnen tegengaan?”

Reacties zijn gesloten.