Terugblik Healthy Food Congress

‘Het Westland is de versapotheek van de wereld. Wij willen meer paprika’s en minder pillen.’ Met deze zin opende Burgermeester Sjaak van der Tak vorige week het Healthy Food Congress, de ontmoetingsplek van de tuinbouw en medische wereld in World Forum Den Haag. Het terugdringen van chronische ziektes kan door samen te werken met de tuinbouwsector. Een grote delegatie van (Westlandse) tuinbouwondernemers, adviseurs en marketeers bevond zich onder de 350 bezoekers en ging in gesprek met artsen en onderzoekers. Westland Marketing blikt met u terug op de spraakmakende thema’s die op het congres de revue passeerde.

 

De eerste 1000 dagen

Er zijn vier oorzaken waarom kinderen weinig groenten eten. Smaak, weinig calorieën, slechte marketing, opvoedstress en spanning rondom eetmomenten. Dit bleek uit onderzoek van het Franse Instituut voor Landbouwkundig Onderzoek. Ook is aantoonbaar dat smaaklessen helpen om jonge (en oudere) kinderen groenten en fruit te leren eten. Jong gezond eten is de basis voor de toekomst maar begint ook voor de geboorte. Wat de moeder meegeeft aan het kind tijdens de zwangerschap is cruciaal voor de levenslange gezondheid van het kind. Erasmus MC presenteerde een app die zwangere vrouwen helpt met adviezen om meer groente en fruit te eten.

 

Praktisch aan de slag

“Van pil naar smaakpapil, van smaakpapil naar fysiek verschil, naar je eigen wil.” Geneeskunde student Wilma Oosthoek bracht deze ‘simpele’ stelling in de zaal en zette de toon om praktisch aan de slag te gaan. Kinderarts Koen Joosten deed daarbij een opmerkelijke uitspraak: “Niet alles hoeft tot drie cijfers achter de komma bewezen te zijn, voor je er mee aan de slag kunt. Iedereen weet dat we vroeger, toen we voornamelijk plantaardig voedsel aten, gezonder aten dan tegenwoordig.” Zo kwam de Franse Ingrid Cayet, oprichter van Madaga, op het podium. Ingrid zegde haar fulltime baan op om te koken voor kinderdagverblijven. Iedere dag voorziet Madaga 10.000 kinderen van een juiste portie groenten. Zo praktisch kan het zijn!

 

Rol voor de overheid?

Van wie is het een taak om de maatschappij gezonder te maken? “De overheid kan ervoor zorgdragen dat de omgeving gezonder is en consumenten daarmee in bescherming nemen,” zei Louise Meincke, van kankeronderzoeksinstituut Research Fund International in Londen. Een inzicht dat Jaap Seidell, hoogleraar Voeding en Gezondheid aan de VU Amsterdam deelde: “Gezond leven moet je zelf doen, maar de overheid kan wel helpen. Armoede, opleiding, urbanisatie en stress, hebben veel invloed op je gezondheid. Als je die niet aanpakt heeft de rest niet zoveel zin.” Rob Baan van Koppert Cress sloot af met de conclusie: “Het kost 8 miljoen euro om alle kinderen op kinderdagverblijven van 80 gram groenten te voorzien en 50 miljoen euro om alle kinderen op basisscholen van groenten te voorzien. Daarmee kunnen we een hele generatie gezond voorbereiden op de toekomst en de bedragen zijn peanuts in vergelijking met medische zorg en medicijnen. Het zou mooi zijn als de overheid hier een handje bij gaat helpen.’’

 

ESPEN Congres ‘Nutrition meets innovation’

Het Healthy Food Congress vond een dag plaats voorafgaand aan het vierdaagse Internationele ESPEN ‘Nutrition meets innovation’ congres. Westland Marketing was ook betrokken bij de opening van dit congres met astronaut André Kuipers en een video die met Bakkie Fietsen werd opgenomen bij Koppert Cress. In de zaal waren 4.000 medisch specialisten aanwezig die zo met het Westland kennismaakten.

 

Sprekersdiner

Om het netwerk te intensiveren werd een diner voor de sprekers van de beide congressen met belangrijke stakeholders georganiseerd bij Koppert Cress. Gastheer Rob Baan stelde zijn bedrijf open en chefkok Yuri Verbeek verraste de genodigden met een culinaire avond met volop verse ingrediënten.

 

Organisatoren & presentaties Healthy Food Congress

Healty Food Congress werd georganiseerd door stichting Food for a better life style op initiatief van Platform gezonde voeding 0-4 jarigen, GroentenFruit Huis en Koppert Cress.

Bekijk alle presentaties van het congres.

 

 

Reacties zijn gesloten.