De tijd is rijp voor een groenten en fruit offensief

Recentelijk mocht Ik een mooie prijs van Kas Magazine ontvangen. Ik ben benoemd tot de meest samenwerkende individuele tuinder. Een leuke tegenstelling in die titel. En iedereen dacht, zag ik in de ogen, “hij weer?”. Weer een prijs. En ik kan u zeggen: prijzen winnen went nooit. Ik ben er blij mee, omdat het meestal een prijs is die goed is voor de sector. En samen moeten we het doen. Ieder op zijn manier. Ik doe graag mijn eigen marketing voor mijn specifieke product. Dit durf ik niet aan anderen over te laten. Ik weet, je grijpt naast mooie subsidies, maar marketing en eigen promotie, onafhankelijk van Europese regels, is heel belangrijk.

Samenwerking

Mijn samenwerking gaat verder dan de meeste tuinders. Ik ben o.a. actief in de wereld van de gastronomie. Werk samen met Dutch Cuisine. Meesterchefs die willen zorgen dat de Nederlandse keuken weer authentiek wordt met gezonde ingrediënten, met nadruk op groenten 80% en 20% vlees. Dat is duurzaam, lekker en erg gezond. Maar ook met nadruk op seizoenen, Nederlandse cultuur, respect voor de natuur en het gebruik van alle producten, dus 0-Afval. Deze samenwerking past ons allemaal. En wij, als producenten, moeten nog eens goed op ons hoofd krabbelen of wij geen breder pakket kunnen aanleveren. Immers, de snel groeiende bedrijven (denk aan Nature’s Pride), bestaan vanwege hun bijzonder brede aanbod. Shawn Harris vertelde tijdens een GroenteTop, dat zij 500 producten verkoopt waarvan er 300 in Nederland geproduceerd kunnen worden. Dus denk eens na of u weer de zoveelste tomaat of komkommer gaat telen. Misschien zijn passievruchten ook een optie.

Ook ben ik actief in de stichting ‘Voeding Leeft’. Wij adviseren hoe mensen via voeding van hun diabetes2 af kunnen komen. Levensstijl is heel belangrijk en daar hoort goede voeding bij, u zult niet verrast zijn, voornamelijk groenten.

Er zijn van die momenten dat je denkt, hé, er gebeurt wat. Opeens is gezond eten belangrijker dan het ooit was. Opeens hebben mensen door dat de voedingsindustrie er de afgelopen jaren een ‘potje’ van heeft gemaakt. Opeens snappen een hoop consumenten dat suikers, toegevoegd aan al die “gezonde” drankjes, helemaal niet gezond zijn. En gezondheid is in bijna elk TV programma een onderwerp.

We zochten altijd hulp bij anderen, maar nu zoeken anderen hulp bij ons. Hoe blij waren we met het advies van het voedingscentrum om de portie groenten te verhogen naar MINIMAAL 250 gram groenten per dag. En nu vraagt iedereen zich af, hoe krijgen we zoveel groenten in mensen, als je ’s morgens brood eet en met de middag, dan moet je ’s avonds een hele kroon broccoli wegstouwen. Dat is nogal een uitdaging. Dus moeten we gaan helpen. Helpen met de beschikbaarheid van onze mooie en gezonde producten op de juiste meerdere momenten van de dag.

Wat dacht u van vergadergroenten. U kent die vergaderlocaties wel. Ouwe koffie en dan zo’n schaal oubollige koekjes. Met mazzel zijn het kaasstengels. Nee denk aan van die mooie bakken die de Fransen crudité zouden noemen, met een gezonde yoghurtdip erbij. Schoolkinderen zijn jaren gevoed met gesubsidieerd schoolfruit. Volgens mij was dat een aardige moneymaker voor de leveranciers. Kan dat niet goedkoper, leuker en verser?

Rotterdam

De stad Rotterdam wil zijn gezondheid verbeteren. Mooier kan het niet, dicht bij de productielocaties Westland, Oostland, Barendrecht. De kinderopvang in Rotterdam wil 100 gram verse groenten per dag aan een kind geven. Een opvang heeft 50 kinderen gemiddeld. Dus 5 kg per dag. Een boodschappentas! Dat moet toch, die ochtend vers gesneden, via koeriers, kakeltjevers, afgeleverd kunnen worden? Arbeidszoekenden genoeg, geen zwaar werk en dankbaar. Als wij kunnen zorgen dat alle 0-4 jarigen van groenten houden, dan is hun gezondheid echt geborgd, zegt professor Koen Joosten van Erasmus MC. En zo zijn er honderden ideeën uit te voeren.

Laten we samen initiatieven ontplooien onze tuinbouw is de gezondstmakende sector van Nederland.

BRON: Primeur

Reacties zijn gesloten.