Varend Corso is een drijvende Kom in de Kas

Onze consumenten hebben steeds minder inzicht in wat wij in onze moderne kassen uitvoeren. Vanwege hygiëne en insleep van plagen willen we ze ook niet binnen hebben. Ook willen we geen extreme zonnestralen, dus zijn de ramen op gezichtshoogte gekrijt. Kortom, er is niets te zien van wat wij in die kassen doen. Pas in de winkel zie je een ‘anoniem’ product waarvan je moet geloven dat het uit zo’n witte kas komt. Daarnaast zijn die witte kassen door de jaren heen afgeschilderd als broedplaatsen voor energieverspilling, slechte arbeidsomstandigheden, milieuvervuiling en producten met een slechte smaak. Daarnaast geeft het woord broeikaseffect nog meer druk op de schouders. Zo kijkt de consument naar ons. En dat kost veel moeite om dat om te krijgen. Mogelijk geven de ‘Tuintjes voor Thuis’ van AH meer respect voor ons vak, want daarmee ziet de consument hoe moeilijk het is om kwaliteitsgroenten te maken.

Daarom is het Varend Corso zo belangrijk. We moeten de pracht en praal tonen aan de consument maar ook aan onszelf als bewijs dat we het heel goed doen. Ik praat graag over de cirkels rond mijn bedrijf. Cirkel 1 zijn mijn eigen mensen met hun eigen netwerk. Als mijn mensen trots zijn op hun werk zijn hun familieleden en buren dat ook. Altijd handig als je medewerkers zoekt en ook handig als de buurman bij de bank werkt. Cirkel 2 zijn de kopers van mijn product, de handel en ook mijn toeleveranciers. Die moeten allemaal een goed gevoel bij ons product en bedrijf hebben. Want ik wil de beste service geven maar ook krijgen. En met zijn allen moeten we het hier in het Westland doen, we zijn per slot het beste tuinbouwgebied van de wereld. De 3e cirkel is de consument, in mijn geval is het de chef kok, maar voor het gemak zeggen we de consument. Als die ons product graag wil, dan zijn we goed bezig. De logistiek van cirkel 2 brengt het bij cirkel 3 en dan zit je geramd.

Het corso is voor mij een afspiegeling van de 3 cirkels. 1. Trots zijn op je bedrijf dat meehelpt die boot zo mooi te maken, liefst met wat tuinbouwtechniek erin, de Westlanddag, waar heel de 2e cirkel trots staat te wezen op wat WIJ met zijn ALLEN presteren en 3 de verbazing en bewondering van de derde cirkel, de consument in Vlaardingen en Delft. Liefst zou ik met het corso, Rotterdam invaren en Den Haag. Dé plek waar wij vaste medewerkers zoeken, waar familie van onze medewerkers wonen en waar mensen een warm gevoel krijgen bij dat mooie vak dat we hebben. Het is niet de kunst om trots te zijn in je eigen regio, maar die trots uit te stralen buiten je regio en mee te verkopen.

Voor mij is het Varend Corso een metafoor van een echt en eerlijk product dat door 100.000 mensen gemaakt wordt en dat we met de beste en hoogste kennis voor de consument maken. Gezondheid en Geluk uit die witte gebouwen in het Westland. Daar mogen meer ondernemers achter gaan staan. En besef dat als je je relaties uit het buitenland met hun kinderen uitnodigt, dat zij een super inspirerende en veilige dag hebben. Maak een vip ruimte voor je bedrijf langs de kant. Nodig inkopers uit. Zet een krat erbij en regel vervoer. En besef dat miljoenen mensen dagelijks eten of genieten van de mooie producten uit het Westland. En die varen zo maar langs.

Varend Corso 4,5 en 6 augustus 2017.

Reacties zijn gesloten.