VEG!

Toen ik de naam van de beurs zag, was ik gelijk verkocht! Drie letters en je snapt het gelijk. En qua timing kan het niet beter. De overheid ziet eindelijk in dat het een enorm probleem heeft. Mevrouw Hamer, de voorzitter van de SER, heeft het kabinet namens werknemers én werkgevers gezegd dat de kosten die wij allen via verzekeringen en belastingen moeten betalen voor de gezondheidszorg niet meer houdbaar zijn. En dan kun je twee dingen doen, de gezondheidszorg uitkleden en efficiënter maken óf zorgen dat er minder mensen ziek worden. Nou kunnen we mopperen op de gezondheidszorg, maar het is één van de beste en sociaalste van de wereld. En daarmee duur.

Hoe komt het dat we nu opeens zo ziek aan het worden zijn? In 2018 groeit het aantal Diabetes2 (DB2) patiënten met 110.000 personen naar het record van ongeveer 1,2 miljoen. In Nederland zijn 8 miljoen mensen op een of andere manier ziek, zodat ze medicijnen moeten slikken. Naast dat die medicijnen vervelend zijn, vervuilen ze ook nog eens enorm. De land- en tuinbouw wordt aangepakt op pesticiden- en herbicidengebruik: er zit wel 17 ton in het oppervlakte water. Echter er zitten acht keer zoveel medicijnen in het water, 140 ton, en daar hoor je bijna niemand over. Een groot deel van die medicijnen is Metformine. Een stofje dat het effect van DB2 onderdrukt. Je blijft wel ziek, maar je hebt er niet echt last van. Op termijn moet je steeds meer slikken en uiteindelijk insuline spuiten. Omdat je ziek bent kunnen andere ziekten binnensluipen. Hart- en vaatziekten, maar ook kanker etc liggen op de loer. Los je DB2 op, dan gaan de ziektekosten dramatisch omlaag, met miljarden!!!

En dit is onze kans. Er zijn, dankzij pioniers in de gezondheidszorg, veel praktijkoplossingen gevonden met het omkeren van DB2. Gewoon door anders te eten! Dat andere eten is 80% planten en een beetje vlees. Ontbijt met G&F, lunch met G&F dineer met G&F. Niet alleen thuis, maar ook op het werk, en op evenementen en in de ziekenhuizen en instellingen. Deze kans is enorm. Natuurlijk gaat Coca Cola zeggen dat we meer moeten bewegen, want bewegen is goed, daar heb je energie voor nodig en dat zit juist in de suikerdrankjes. Dûh. Suiker, zout en namaakvet zijn de allergoedkoopste ingrediënten voor de levensmiddelenindustrie. Dat wordt meedogenloos in ons ultra-processed voedsel gestopt waartoe u, uw kinderen en kleinkinderen gestimuleerd worden. De winsten gaan dividendbelasting-vrij naar het buitenland en de gezondheidskosten mogen we zelf betalen.

We kunnen ons gezond eten in plaats van ziek. Dat vraagt om een radicale aanpak. Stop met die pakjes en zakjes. Zorg er voor dat alle kinderen van Nederland een gezonde, vers bereide, gratis schoollunch krijgen met veel G&F. Dan is hun maag vol en is er geen plek meer voor troep. De schoollunch is al betaald door de 50% BTW verhoging op G&F. Laat de voedingsindustrie niet toe op de scholen. Goed voedsel is ons terrein, de beste tuinbouw van de wereld moet zijn plek terug veroveren op ons bord. Zo kunnen we Nederland weer gezond maken. Dat moet ons doel zijn. Ik hoop dat VEG je heeft kunnen inspireren.

Reacties zijn gesloten.