VEG. ontmoet de Founding Partners – Koppert Cress

VEG. is voor en door AGF-professionals. De aanpak, de communicatie en het inhoudelijke programma worden bepaald met de Founding Partners. Deze keer: Rob Baan van Koppert Cress.

Naam: Rob Baan, directeur-eigenaar van Koppert Cress

Is wakker te maken voor: “Een Koreaanse maaltijd. Daar zitten altijd vijf kleuren in, verschillende groenten en het eten is steevast prachtig opgemaakt.”

 

“We hebben alles in huis om de gezondste delta ter wereld te worden”

“Mijn vader wist veel van eetbare planten. Zelf was hij politieagent, maar door wat hij mij over planten vertelde, heb ik voor de tuinbouw gekozen. Ik heb twintig jaar gewerkt in de groentezadenindustrie en reisde de hele wereld over. En van jongs af aan was ik hobbykok. Bij Koppert Cress is dat allemaal bij elkaar gekomen. In 2002 kreeg ik de kans om de onderneming over te nemen. Inmiddels zijn we uitgegroeid tot een bedrijf met meer dan 200 medewerkers.”

 

Goed voedsel

“Het is mijn missie om de wereld gezonder te laten eten en van Nederland de gezondste delta ter wereld te maken. Alle ingrediënten daarvoor zijn aanwezig, het is een kwestie van doen. Dat Nederlanders te weinig groente en fruit eten, ligt niet aan het aanbod. Dat is er al. Alleen is de kennis over goede voeding is nog niet algemeen verspreid en gezond eten wordt nog niet voldoende gefaciliteerd.
Voeding bepaalt ruim de helft van je gezondheid! Gelukkig is er steeds meer besef dat we niet gemaakt zijn voor ultra-processed voedsel. Als we eten waarvoor we zijn gemaakt, kunnen we veel gezonder oud worden. Kijk naar de prehistorie, toen mensen knollen en planten verzamelden en maar af en toe vlees konden eten. Als je heel luxe eet, zou misschien twintig procent van je menu uit vlees bestaan en de rest uit groenten en fruit. Restaurants begrijpen dat al. De totale groenteconsumptie is afgenomen, maar die in restaurants is gestegen.”

 

Food services

“Ik hoop dat veel grote cateraars, inkopers van ziekenhuizen en andere food services naar VEG. komen, want zij kunnen een belangrijke bijdrage leveren. Wist je dat er elke dag 2,5 miljoen Nederlanders buiten de deur lunchen? Nu zit daar nog weinig groente bij, maar dat is wel nodig om aan de minimale hoeveelheid van 250 gram per dag te komen. En in het ziekenhuis is goede voeding net zo belangrijk bij de genezing als medicijnen.
Bij Koppert Cress hebben we een bedrijfsrestaurant waar werknemers gratis een groentemaaltijd kunnen eten. Ik vraag daar bewust geen geld voor, omdat mensen anders om ongezonde producten gaan vragen. Alleen wat nou het gekke is: de Belastingdienst wil daar belasting over heffen. Terwijl ik ermee investeer in de gezondheid van mijn medewerkers. Wat mij betreft is dat de wereld op z’n kop.”

 

Antioxidanten

“Planten kunnen niet weglopen voor gevaar. Ze maken antioxidanten aan om zichzelf te beschermen. Voor mensen blijken die heel gezond, omdat ze de weerstand triggeren en daarmee verhogen. Dat geldt nog sterker voor kiemgroenten, omdat die een verhoogde concentratie aan antioxidanten bevatten. Dus ook al eet je er niet veel van, ze dragen bij aan een goede gezondheid. Ik zeg altijd: als ze in de tijd van de VOC tuinkers hadden gehad, was er weinig scheurbuik voorgekomen.”

 

Gastronomie

“Met onze cressen richten wij ons bewust op de gastronomie. Consumenten zouden een heel andere benadering nodig hebben, met veel recepten. In totaal leveren we producten aan 50.000 restaurants in de hele wereld. Ook de culinaire groentespecialist weet ons te vinden, zeker degenen die ook aan de horeca leveren. In totaal hebben we 65 cressen. Op dit moment is de Vene Cress heel populair. Dat is een mooi plantje met klein groen blad met fijne rode nerven en een lichtzure smaak. Ook BroccoCress is een favoriet. Die bevat alle gezonde stoffen van broccoli in geconcentreerde vorm.”

 

Een mooi vak

“In ons bedrijfsrestaurant gebruiken we geen zout en geen pakjes en zakjes, maar een melange van cressen om gerechten smaak te geven. Mensen zijn vaak verrast wat je met een melange kunt doen. Het is de kunst smaken in harmonie te brengen. Op VEG. willen we mensen daarmee inspireren. Ook gaan we lezingen verzorgen over voeding en gezondheid. We willen uitdragen dat het hogere bestaansreden van de groente- en fruitteelt de gezondheid van de stedeling is. Als telers en verkopers moeten we zorgen dat de mensen het graag willen eten, omdat het lekker is.
Er is veel om trots op te zijn. We zitten hier op een unieke locatie noordelijk in de wereld, met een tuinbouw die op weg is te produceren zonder fossiele brandstoffen en nagenoeg zonder chemische bestrijdingsmiddelen. Ook agf-specialisten kunnen dat verhaal vertellen. Veel mensen hebben geen idee wat er allemaal kan. De tuinbouw is gewoon een heel mooi vak!”

Reacties zijn gesloten.